Hlavní obsah

VIDEO: Čeští olympionici se budou v Londýně při dešti měnit jako chameleoni

PRAHA

Trochu jako chameleoni se budou cítit čeští olympionici za rok v Londýně. Kolekce oblečení pro letní hry bude obsahovat moderní materiály, které při dešti změní vzhled. "Je to bomba. Využívají se materiály, které mají skoro zázračné vlastnosti a splňují to hlavní - funkčnost," řekl František Dvořák, místopředseda Českého olympijského výboru a šéf české olympijské mise.

Foto: Daniel Skrbek

Petr Mašek (vpravo) a Ondřej Synek předvádějí materiál pro olympijskou kolekci

Článek

Na výběru kolekce se opět podílí i komise složená ze sportovců, kteří materiály testovali. "Materiály byly super, testoval jsem několik triček na vodě i v doplňkových sportech a všechna odpovídala mým představám," řekl veslař Ondřej Synek. "Výhrady jsem měl jen ke střihu, bylo to těsnější u krku. K materiálům výhrady nemám."

Bundy, které budou v Anglii užitečné při očekávaném častém dešti, jsou vysoce prodyšné, ale zároveň budou měnit vzhled. Na látce po navlhčení vystoupí dříve neviditelný vzor - na světle modré například vznikne květinový design. "Když látka uschne, vzor opět zmizí," podotkl Václav Hrbek, ředitel výroby firmy Alpine Pro, která stejně jako pro olympiádu ve Vancouveru připravuje oblečení pro sportovce.

Mistr světa na skifu Synek odhadoval, že na olympiádě nahradí při změně designu kytičky olympijské motivy. "Kruhy nebo česká vlajka, ale je to fakt skvělý nápad, protože v Londýně bude hlavně pršet, předpokládám, a tohle bude hodně efektivní. A materiály fakt fungují a není to žádný výmysl. Je to revoluční," ocenil Synek.

Trička a funkční prádlo jsou vyrobeny z materiálů s bambusovými vlákny, které mají antibakteriální účinky. Materiál potažený teflonem je zase velmi odolný proti zašpinění a odolá i skvrnám od kávy.

Káva na oblečení nezůstane, ale i káva je přitom použita na výrobu. Jde o tzv. Ice Café, které by mělo způsobovat, že oblečení bude v horku chladit.

Letní hry v Londýně se konají od 27. července do 12. srpna 2012 a vedení ČOV počítá, že by na hry mohl odjet rekordní počet až 180 českých sportovců. To za předpokladu, že se kvalifikují také fotbalisté do 21 let a basketbalistky.

Část kolekce bude podle zástupců firmy stejně jako před Vancouverem 2010 volně v prodeji, zakoupit nepůjde pouze oficiální nástupové oblečení.

Reklama