Hlavní obsah

Haye přišel trochu o rozum, box je sport džentlmenů, říká před bitvou Kličko

PRAHA

Chystá se velká akce, dlouho očekávaná. Boxerské hvězdy Vladimir Kličko a David Haye vkročí 2. července do ringu. Konečně proti sobě. Fotbalový stadión v Hamburku pro 57 tisíc diváků bude svědkem rohovnické události roku. Duel těžkých vah o mistra světa, boj, kde se střetnou čtyři současní šampióni. Ukrajinec s pásy WBO, IBO a IBF a Angličan s titulem WBA.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko na soustředění v Rakousku.

Článek

Setkání a hašteření těchto dvou bojovníků před duelem vždy přinese něco, co zaujme. Třeba v Hamburku, když oznámili nadcházející duel. Kličko se měl na žádost německých fotografů posunout, ale Haye se ani nepohnul. „Myslel si, že si s ním budu hrát,“ citoval championat.ru Ukrajince.

Oba se také potkali v Londýně při televizní show. Nebo spíše nepotkali. „Ani nebyl se mnou ve stejné místnosti, nechtěl si potřást rukou, schovával se. Pokud je stále volný dům bina Ládina, může se tam schovat,“ bodl Kličko. „Box je sport džentlmenů, on nemá žádný respekt k soupeři. Dokonce i tací soupeři jako Joe Louis a Max Schmeling si podali ruce,“ doplnil.

Důležitý duel pro oba borce 

Kličko je velký a silný, proti němu se postaví sok, který bude patrně nejrychlejší, kterého kdy v ringu potkal. Co vzejde z tohoto boje? Pětatřicetiletý Ukrajinec dosahuje výšky 199 centimetrů a váží 112 kilogramů. Třicetiletý Haye má o osm centimetrů a o přibližně deset kilo méně.

„Bude to důležitý boj pro jeho kariéru, když prohraje, pak všechny úspěchy, kterých dosáhl předtím, si nikdo nebude pamatovat,“ naznačil důležitost klání pro BoxingScene.com Kličkův kouč Emmanuel Steward. O jméno ale bude bojovat i druhý borec v ringu.

Boxer David Haye slaví výhru nad Johnem Ruizem.foto: Reuters/Phil Noble

„Vladimir je hodně silný, připadám si v ringu jako loutka, poté udeří jako kůň. Minulý týden mě praštil tak silně, že mě čtyři dny bolela hlava a levá strana tváře byla otupělá,“ napsal Pabendzeitung-muenchen.de, který přinesl slova Ola Afolabiho, který je Kličkovým sparingpartnerem v tyrolských Alpách, kde se připravuje.

Kočkování a provokativní řeči se opět vedou. Tradičně. Několikrát to dokázal už i Haye. Na jedno setkání s médii přišel v tričku, kde byly na potisku vyobrazeny hlavy bratří Kličků, které Angličan držel v ruce. Kličko, který dává přednost padnoucím oblekům, byl pohoršen.

„Ale jsem přesvědčen, že Haye není tak špatný člověk, on jen trochu přišel o rozum a překročil hranici. Můj úkol je, ukázat mu, jak být sám sebou. Bude to boj,“ dodal Kličko čtyři týdny před bitvou.

Reklama

Související témata: