Hlavní obsah

Rachna kachna opět v akci. V Pardubicích startuje mistrovství světa v inline hokeji

PRAHA

Mistrovství světa v hokeji startuje už tuto v neděli. A opět se představí Karel Rachůnek. Jen v malé úpravě, kterou je nutno dodat. V Pardubicích propukne světový šampionát v inline hokeji. Český tým sehraje první utkání v zahajovací den turnaje, od 18 hodin narazí na Německo. Sestavu domácího týmu měl výrazně obohatit i Tomáš Plekanec z Montrealu, ale vedení zámořského celku v pondělí definitivně řeklo, ne.

Foto: 2005world-inlinehockey.com

Ilustrační foto

Článek

„Měl jsem od začátku jasnou kostru týmu, protože v inline hokeji na mezinárodní úrovni rozhodují zejména zkušenosti. Bylo mi také jasné, že budeme chtít mít v mužstvu i hráče zvučných hokejových jmen, to v domácím prostředí nejen naláká diváky, ale ještě zvedne sílu týmu,“ říká trenér Petr Hemský.

A tak se i stalo. Na hřišti se ukáží dva hokejoví mistři světa z Německa - Karel Rachůnek a Tomáš Mojžíš. Dále také Jiří Polanský a Petr Tenkrát. Hemský měl políčeno i na dvojici z NHL - Tomáš Plekanec a Ondřej Pavelec, ale ti se nakonec v Pardubicích neobjeví. Pondělní fax z Montrealu definitivně potvrdil, že bronzový útočník ze šampionátu z Bratislavy opravdu nepojede.

Tato varianta neplatí ale u Rachůnka. „V současnou chvíli jsem volný hráč, takže takové věci neřeším. Vlastně není nikdo, kdo by mi mohl něco zakazovat,“ je v pohodě obránce, který v minulé sezóně hrál KHL za Lokomotiv Jaroslavl. Těď vymění led za inline plochu. „Chvíli to trvá, než si člověk zvykne, ale pak se to zautomatizuje. V inline hokeji je to daleko víc o přihrávkách a technice, tomu je potřeba se přizpůsobit,“ popisuje "Rachna kachna".

Hemský se svým asistentem Janem Procházkou nominovali sedmnáct hráčů, z nichž tři jsou brankáři a ti se pokusí navázat na loňský zisk stříbrných medailí ze šampionátu ve švédském Karlstadu. „Bude to těžké, ale popereme se o to,“ věří hlavní trenér. „I když v domácím prostředí to bude těžší, než kdybychom hráli někde venku. Naši hráči tady budou pod velkým tlakem, hodně sledovaní a rozptylovaní okolím, ale i proto jsem vybíral zkušené borce, kteří toto dokáží zvládnout.“

Brankář, to je naprosto klíčová postava 

Základem v cestě za úspěchem má být brankář, což si uvědomuje i hlavní kouč. „Rozhodně to bude výkon brankáře, to je v inline hokeji naprosto klíčová postava. Loni to vyšlo Romanovi Handlovi na výtečnou, je to nejlepší brankář v inline, jakého jsem kdy viděl,“ pěje Hemský chválu na gólmanskou jedničku.

Handl je zajímavou postavou mužstva. Na rozdíl od drtivé většiny českého týmu se neživí ledním hokejem, ale jeho inline podobou. Jeho působištěm je CPLV Valladolid, vítěz španělské ligy i evropské Ligy mistrů.

„Už se na kluky těším. Sezóna nám sice ve Španělsku skončila už začátkem května, ale stále ještě trénujeme a to je v tuto chvíli super. Nejde vypadnout z tréninkového tempa, přidávám si i individuálně, chci být na mistrovství světa platným hráčem,“ těší se Handl.

Reklama

Související témata: