Hlavní obsah

VIDEO: Patnáctiletý Polák je senzací nad kulečníkovými stoly

VARŠAVA

Teprve patnáctiletý Kacper Filipiak se stává novou senzací mezi světovými hráči biliáru. Nezletilý Polák v dubnu vyhrál mistrovství Evropy do 21 let na Maltě, čímž překvapil všechny experty. První profesionální hráč z Polska už nad kulečníkovými stoly zle zatápí i mnohem zkušenějším hráčům, včetně například mistra světa Johna Higginse.

Foto: thesnookerblog.com

Kacper Filipiak nad kulečníkovým stolem

Článek

Přitom v Polsku není biliár nijak extra populárním sportem. Oproti britským ostrovům, kde jsou v každém větším městě stovky kulečníkových klubů, v polské metropoli Varšavě byste našli pouhé čtyři. Patnáctiletý Filipiak se tak kulečníku učil především pozorováním v televizi na sportovních programech.

"Svůj klub jsem si našel na internetu a postupně začal jezdit na turnaje. Trénoval jsem čím dál více a nakonec se dostal na mezinárodní podniky," vysvětluje Filipak svoji hladkou cestu mezi profesionály.

Jeho zatím největší úspěch je starý jen pár dní, když na světovém poháru družstev v Thajsku porazil mistra světa Johna Higginse. "Necítil jsem žádný tlak, protože proti mistru světa jsem si jako nováček těžko mohl udělat ostudu. Prohra by se brala jako něco normálního. Jenže on udělal tři velké chyby a já toho využil a vyhrál. Asi jsem všechny kolem trochu šokoval," usmívá se bezelstně mladičký Polák.

A sebevědomí mu rozhodně nechybí. "Chci se stát nejmladším mistrem světa všech dob. Mám na to ještě pět let čas," vyhlašuje. Tento primát totiž prozatím drží Stephen Hendry ze Skotska, jenž se stal světovým šampionem v roce 1990 jako jednadvacetiletý.

Reklama