Hlavní obsah

Říčanský Mountfield opět kraluje českému ragby

ŘÍČANY

Říčanské ragby si drží léta vysokou úroveň. „Nikdy jsme nezmizeli z absolutní špičky, od roku 1996 získáváme pravidelně medaile v domácím mistrovství. Jen na ten letošní titul jsme čekali pět let a celkově je náš šestý. Letos jsme vyhráli i základní část ligy a získali také prestižní Pohár Tondy Frydrycha,“ řekl předseda RC Mountfield Říčany a místopředseda České ragbyové unie David Frydrych s tím, že v předchozích letech téměř pokaždé chyběl krůček, zaviněný většinou zraněními klíčových hráčů.

Foto: Sport.cz

Říčanští ragbisté se dokázali probít k mistrovskému titulu, i když proti nim stála ve finále trojnásobná slávistická hradba.

Článek

„Ragby je amatérský sport. V našem týmu jsou chlapi z různých profesí, od kuchaře, přes podnikatele až po studenty. Trénují třikrát týdně, každý si prostě udělá čas. Nikdo v klubu není placený. Trenérů není nikdy dost, ale u nás se třeba o mladé starají otcové kluků i dívek, kteří za nás hrají. Cenné je, že u tohoto sportu zůstávají i bývalí hráči. V tomhle je výhoda malého města, jsme víc semknutí,“ dodal pokračovatel jednoho z mnoha ragbyových říčanských rodů.

Skoro v každém domě by se našel někdo, kdo ragby hrál, nebo se v něm angažoval jako trenér či funkcionář a minimálně chodí fandit. „Máme hezké hřiště, které patří městu a my jsme v něm v pronájmu,“ dodal Frydrych. „V Říčanech má ragby skutečně velkou tradici. V roce 1944 klub založil Josef Kohout, ale po čtyřech letech ragby usnulo. Po roce 1955 klub obnovil, tehdy začínal v žácích jeho syn. Ragby hrál i můj táta, my jsme na ně navázali a dnes spolupracuji s vnukem pana Kohouta... U nás je ragby tak zakořeněné, že si neumím představit, že bych dělal jiný sport,“ pravil. Pochopitelně, že výše zmíněný Pohár Tondy Frydrycha je pojmenován po otci stávající předsedy klubu.

RC Mountfield Říčany má na čtyři stovky členů, z toho víc než dvě třetiny tvoří mládež. „Začínáme už se sedmiletými chlapci a dívkami. Nejobtížnější je udržet kluky u ragby v době puberty, a když končí základní školu. Odcházejí do jiných škol, mají jiné zájmy. I když mladým platíme jen cesty na zápasy a dostanou dresy, něco to stojí. Město nám přispívá, ale peněz nebude nikdy dost,“ potvrdil šéf klubu letitou pravdu, že amatérský sport to má v Česku velmi těžké a hodně záleží na rodičích a nadšení neplacených trenérů.

V Říčanech dokonce založili druhý tým dospělých, který bude hrát oblastní soutěž, a šanci v něm dostanou mladí hráči, kteří se momentálně nevejdou do mistrovského celku. Výborně si ale vede Mountfield ve všech věkových kategoriích.

„Máme velkého sponzora, kterým je firma Mountfield. Bez ní by to už asi nešlo, držet se trvale ve špičce. Ročně nám dává asi 650 tisíc korun, což jsou pro nás třetina rozpočtu a ty peníze nám dávají klid pro práci. Samozřejmě další musíme ještě sehnat. Se silným sponzorem v zádech se pracuje dobře,“ zdůrazni.

Ragby patří ve světě k nejpopulárnějším sportům. V sedmičkové podobě se dostalo do programu letní olympiády v Brazílii v roce 2016. „Svět nám utekl, profesionalizoval se. U nás je to pořád amatérský sport, i když hodně hráčů máme v zahraničí. Třeba v reprezentaci je patnáct krajánků. Dá se říct, že v klasickém ragby jsme tak ve třetí kategorii. To znamená, že o šampionátech, kde hrají Nový Zéland, Anglie, Skotsko, JAR, Austrálie a další velmoci, si můžeme nechat zdát," konstatoval Frydrych.

Pozornost se proto přesouvá k sedmičkovému ragby. "Vzhledem k olympiádě se mu teď věnujeme víc. Ale tím nechci slibovat, že se do Brazílie dostaneme. Ten rozdíl mezi námi a světovou špičkou je veliký, ale můžeme se v kvalifikaci dostat do skupiny, kde budou zajímaví soupeři, což může zlepšit naši prestiž a přinést cenné zkušenosti,“ rozloučil se David Frydrych.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články