Hlavní obsah

Juniorka Pešková trefila v dešti bronz

BĚLEHRAD

Skvělého úspěchu dosáhla v úterý na ME v Bělehradu patnáctiletá česká broková střelkyně Jitka Pešková v disciplíně skeet. Nejmladší účastnice brokových soutěží vystřílela bronzovou medaili, když až v rozstřelu přišla o stříbro.

Foto: Karel Felt, Právo

Jitka Pešková s bronzovou medailí

Článek

„Jsem maximálně spokojená. Vždyť tohle bylo moje první finále na takové velké soutěži. Na mistrovství Evropy jsem střílela vůbec poprvé,“ říkala juniorka s rozzářenýma očima, jako by nevěřila tomu, co se jí povedlo. „Byla jsem hodně nervózní. Ve větru mi slzely oči. Navíc v závěru začalo pršet, ale to už mi nijak nevadilo,“ dodala.

Blízko životnímu úspěchu byla v soutěži žen Libuše Jahodová, kterou od rozstřelu o finále dělil pouhý bod, ale poprvé v kariéře se v tak velkém závodě vešla do nejlepší desítky. „S výsledkem jsem spokojená, patří k mým nejlepším, ale ta jedna chyba na osmém stanovišti přeci jenom zamrzí,“ přiznala.

Rozruch vyvolala nechtěně Kypřanka Louiza Theophanousová, která místo terče trefila vlaštovku... Přesto se dostala do rozstřelu o finále, v němž uspěla. Aby toho nebylo málo, přišla pozdě a rozhodčí ji udělil červenou kartu. Tu pak na zásah kyperských zástupců jury změnila na žlutou, což znamenalo, že si už nemohla dovolit žádný další problém. Statečná Kypřanka, která má znetvořené levé lýtko, do něhož ji před lety nechtěně střelil brokovnicí její otec, se dostala i do rozstřelu čtyř závodnic o bronz a v něm nedala soupeřkám šanci. Finále žen provázela velká průtrž mračen.

První den za sebou mají rychlopalníci. Jako první začínal Martin Podhráský... „Nebylo to ono, přitom počasí bylo ideální, pod mrakem, dokonce jsem si vzal bundu. Těch 284 bodů je málo, ale pořád před sebou mám druhou polovinu a stát se může cokoliv.“ Zato Martin Strnad zazářil a s 296 body vede, také co nejrychleji zmizel ze Sportovního centra Kovilovo, aby měl klid. Josef Fiala má o osm bodů méně a je také ve hře.

Sportovní střelec Martin Strnadfoto: Právo/Karel Felt

V nedalekém Pančevu vystříleli Češi ve velkorážní pušce na 300 m dvě šestá místa.

ME ve sportovní střelbě:
Skeet:
ženy: 1. Ozymanová (Tur.) 96 (73+23), ...10. Jahodová (ČR) 70, družstva: 1. Rusko (Beliková, Konovalová, Parinová, ) 211, juniorky: 1.Malovičková (Ukr.) 91 (68+23), 3. Pešková (ČR) 90 (67+23), družstva: 1. Rusko 191
velkorážní puška 300 m 60 ran vleže
muži: 1. Graff (Fr.) 598, ...6. Opelka 596, 17. Jeřábek 593, 29. Mach (vš. ČR) 589, družstva: 1.Norsko (Brekne, Bogar, Bryhn) 1788, ...6. Česko 1778, ženy: 1. Bucherová (Švýc.) 597, družstva: 1. Švýcarsko (Bucherová, Marguetová, Schnderová) 1780.

Reklama