Hlavní obsah

Tomeček na skeetu prohání favority

PRAHA

Dvacetiletý Jakub Tomeček, věkem ještě junior, absolvoval ve čtvrtek na ME v Bělehradu první den soutěže seniorů v brokové disciplíně skeet bez jediné chyby a má 75 bodů. Drží se mezi pěti borci, kteří zatím jdou s čistým štítem a za sebou nechal plejádu favoritů. „Zatím dobrý, ale na šestém stanovišti toho mám vždycky plné zuby,“ přiznal. Stanovišť je osm a nezrádnější je to čtvrté, kde se střílejí dva dvojstřely.

Foto: Karel Felt, Právo

Jakub Tomeček (vlevo) naslouchá radám zkušenějšího Jana Sychry velmi dobře.

Článek

„Letos jsme se rozhodli, že Jakuba, který mohl ještě střílet mezi juniory, přeřadíme do seniorů. Je výborný technicky, má dobrou hlavu a ví o každé ráně. V nominační závodech potvrdil, že na vyšší kategorii už má, když skončil druhý za Sychrou. Tady střílí výborně, umí si poradit i s nevyzpytatelným větrem, zvládá i hroko. Hlavně aby mu to vydrželo i v pátek,“ přál si státní trenér Jan Hůla. Hlavní cíl obhájců titulu v Bělehradu je druhé účastnické míst pro olympijský Londýn. „Aby tam Hůla nebyl sám,“ poznamenal trenér.

V poslední sérii udělal právě na čtvrtém stanovišti chybu obhájce titulu Jan Sychra. „To se stát může, ale abych chybil lehký terč už na druhém stanovišti, jako se mi to stalo ve druhé rundě, se mi stávat nesmí,“ zpytoval svědomí nejzkušenější český brokař, který na mladšího kolegu ztrácí dva body, stejně jako Tomáš Nýdrle, který začal dvěma chybami hned ráno. „Trenér mi řekl, že další dvě položky musejí být plných padesát, tak jsem úkol splnil,“ hlásil s úsměvem. Český tým se zatím dělí o druhé místo s Italy a Rusy.

Pouhý bod

Hůř to vypadá s juniory. Táhnout je měl nejzkušenější z nich, předloni juniorský světový šampión Miloš Slavíček. Bohužel selhal... Hned v první rundě udělal šest chyb, ve druhé sice jen dvě, ale ve třetí mu ulétlo dalších pět terčů a propadl se téměř na samé dno startovního pole. Navíc dolů stáhl i družstvo, které na medailové pozice ztrácí pět bodů. Lépe než on střílela i patnáctiletá juniorka Pešková...

Radek Srb a František Kadlec udělali shodně 70 bodů, což je drží blízko finálových pozic. „Pořád před sebou všichni mají padesát ran, a to je hodně. Druhý den soutěže s pořadím vždycky zamíchá. Snad to nebude v náš neprospěch,“ konstatoval kouč.

Ve sportovní pistoli se nedařilo junioru Vítu Jonákovi. Standardní puška na 300 m se v Pančevu střílela bez české účasti.

ME ve sportovní střelbě - Bělehrad
Standardní puška 3x20 ran 300 m muži: 1. Henry (Fr.) 585, družstva: 1. Francie (Henry, Sauveplane, Graff) 1749, sport. pistole junioři: 1. Sauter (Něm.) 583, 26. Jonák (ČR) 551, družstva: 1. Švýcarsko 1731.

Reklama