Hlavní obsah

Dráha je nejhorší za dvacet let, stojí za ho..., zlobí se Váňa před Velkou pardubickou

PARDUBICE

Pro ostřejší slova šel v tomto týdnu snad ještě častěji než kdykoli jindy. Razanci, ale na druhou stranu i nejjemnější manévry v sedle na záludných místech bude Josef Váňa potřebovat i v nedělní bitvě roku - 121. Velké pardubické České pojišťovny. Při své 25. účasti ve slavném dostihu půjde s Tiumenem za dovršením vítězného hattricku. „Beru to radši tak, že nejsem favorit, stát se může cokoli,“ říká osmapadesátiletý matador k dostihu, před nímž planou emoce.

Foto: Josef Vondrouš, ČTK

Vyhraje Josef Váňa i poosmé?

Článek

Naposledy se zeptám na stav dráhy, o jejíchž závadách jste mluvil ještě před tím, než organizátoři oznámili, že jim ji někdo poškodil herbicidem. Spekuluje se, kdo za to může. Je to momentálně asi větší potíž než třeba špatný marketing, nenavýšené dotace či absence cizinců... Vyšetřuje to i policie. Co soudíte vy? Myslím si, že je škoda, že není v Pardubicích správce, který má zkušenosti s úpravou tratě.

Rezervovaně se tedy stavíte k tvrzení pořadatelů, že to je čin někoho zvenčí. Odkud jste čerpal informace? Od komisařů, kteří trať schvalují. Říkali mi, že nemá cenu se vůbec bavit s novým vedením. Že je to s nimi těžké. Kdo to viděl, tvrdí, že kde jel traktor a kde jsou stopy, je to spálené. Padalo tam asi něco, co padat nemělo.

Kdosi zmínil, že se tak třeba ozvali po delší době ochránci přírody? To je úsměvné. Proč by to dělali, proč by něco pálili? Tohle je běžný lidský faktor. Nemám to sice potvrzené, ale říká se, že v pondělí jeli přihnojovat skoky, přitom se to se mohlo stát.

Při jednom z kvalifikačních mítinků ryzák Chenonceau škobrtnul osudově mimo překážku. Zdálo se, že kvůli díře. Nemohla už to být jistá známka úpravy dráhy? Všichni koňaři tvrdí, že dvacet let zpět nebyla dráha v Pardubicích horší než teď. Opravdu to není jen můj názor, ale všech koňařů. Stojí to tam za hovno. Nedělají s tím, co mají.

Práce nového vedení pořádajícího spolku se vám nelíbí. Co říkáte nastalé  vyostřené atmosféře? Nebudu se už moc vyjadřovat, ale stojím si za svým. Zároveň říkám, že já rozhodně nechci s nikým bojovat, Nebudu. Nemám proč. Vždyť jsem trenér dostihových koní, ne manažer.

K samotné Velké. Co Tiumen a další vaši zástupci na startu? Zatím žádné problémy, ale běží se až v neděli odpoledne.

Neměl Tiumen formu zbytečně moc brzy, jak se vyslovil hlavní bookmaker Zawojski? Je to možné, nevím.

Kdo vás nejvíc může prohnat v boji o osmé prvenství ve Velké, třetí v sedle Tiumena? Krom dvou tří koní všichni. A nebezpečný může být ve Velké vlastně úplně každý. Stát se může cokoli. Jel jsem favorita, a spadl jsem. Ani to neberu, že jsem teď zase favorit.

Reklama