Hlavní obsah

Ruda z Utahu, rozžhavená pec, speciální lis a 4700 olympijských medailí spatří svět

PRAHA

Olympijské léto v Londýně 2012 je ještě daleko, ale tisíce medailí se pomalu vydávají světu na odiv. Jejich výrobu dostali na starost řemeslníci a designéři Královské mincovny v Jižním Walesu ve městě Llantrisand. Kolik si jich z celkového počtu 4700 odvezou čeští sportovci?

Foto: Royal Mint, ČTK/AP

Výroba olympijských medailí pro Londýn 2012.

Článek

Všech 4700 medailí, které jsou určené pro olympiádu i paralympiádu, budou uděleny během 805 ceremoniálů.

„Je skvělé, že budeme na medailích spolupracovat s Královskou mincovnou, s firmou, která má za sebou tradici jedenáct set let," řekl výkonný ředitel organizačního výboru LOCOG Paul Deighton.

Výroba jedné medaile vyjde kompletně na deset hodin. Kov, po kterém prahnou milióny sportovců, projde specifickou pecí, kde teplota dosahuje 750 stupňů. Patnáctkrát každá medaile projde také speciálním lisem, který dokáže vyvinout sílu 900 tun. A ještě dvě čísla - 415 gramů a 85 milimetrů. Tak těžké a velké medaile jsou.

Sada olympijských medailí, která se bude rozdávat při hrách v Londýně v roce 2012.foto: ČTK/AP/

To vše se děje pod dohledem vybraného týmu techniků. Každá relikvie musí splnit přísné podmínky. Vždyť jen ruda na výrobu se těží v měděném dole v Utahu, ale také v Mongolsku. Cena všech vyrobených kusů se nakonec bude pohybovat okolo 280 miliónů korun.

„Jsme nesmírně hrdi a poctěni, že můžeme vyrobit olympijské a paralympijské medaile,“ nechal se slyšet Adam Lawrence, generální ředitel Královské mincovny. „Více než osm set místních lidí je zde zaměstnáno, teď každý z nich bude moci říci svým dětem a vnoučatům, že Jižní Wales vytvářel kus olympijské historie,“ dodal Lawrence.

Reklama