Hlavní obsah

Verner dává pozor na záda a má radost, že mu roste forma před ME

Sezóna krasobruslaře Tomáše Vernera se začíná otáčet k lepšímu. Po vleklých zdravotních problémech se zády se pětadvacetiletý mistr Evropy z roku 2008 znovu dostává do pohody a pět týdnů před šampionátem starého kontinentu to potvrdil svým osmým triumfem na národním mistrovství v Ostravě.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Tomáš Verner po volné jízdě v Ostravě.

Článek

"Z prvního místa nějak zvlášť potěšený nejsem. Ne, že bych nepřijel vyhrát, ale mám radost hlavně z toho, že se mi jízda povedla a já jsem dojmul svoji trenérku Vlastu Kopřivovou, která už mě taky moc nevidí. Ta si zaslouží stát u ledu rovně a s hlavou nahoru a ne aby po mojí jízdě musela chodit kanálama," usmíval se Verner, který se v současné době připravuje v Kanadě.

Svou volnou jízdou zaujal odborníky a nadchl ostravské publikum. Verner si vystoupení rovněž pochvaloval, přestože údajně bez chyb nebylo. "Pro diváky ta jízda byla naoko možná pohledná, ale když se to sečte ve finálním protokolu a podíváte se na obtížnost piruet a kroků, tak tam budou mezery, kdy jsem nešel na maximum, abych se nezranil. To je ve fázi, kdy jdu nahoru, to nejmenší, co bych potřeboval. Proto jsem tady v piruetách a krocích netlačil tak na pilu," řekl Verner.

Obtížnost jeho sestavy však zvedl čtverný toeloop, který úspěšně zařadil na začátek své volné jízdy. "V téhle fázi sezony je tam jeden čtverný toeloop, ale forma se stupňuje, a když záda vydrží, na mistrovství Evropy a světa by měl přibýt další čtverný skok, abych nemusel bruslit druhé housle, ale mohl závodit s těmi prvními. Největší obtížnost přijde na Evropě," plánoval Verner.

Zdraví momentálně vrcholnou prioritou

Spíše než kolem světové konkurence se u Vernera ale zatím vše točí kolem vlastního zdraví. Jeho sezónu výrazně narušily potíže s vyhřezlou ploténkou, kvůli kterým dlouho stál a nesoutěžil. Ani v sobotu ráno to nebylo úplně ideální. "Ráno na tréninku jsem záda cítil, naštěstí mám doma doktora, tátu, který mě doprovází. Kouknul se na to a narovnal mě," přiznal Verner.

Zdraví momentálně staví na vrchol priorit. "Tam je riziko, že by se z toho stala slangově řečeno plovoucí plotýnka, která by vylétávala donekonečna, a s bruslení by byl utrum. Toho se chci vyvarovat. Nechci kvůli zranění opustit bruslení, myslím, že v pětadvaceti můžu ještě něco dokázat. Teď jsem na záda opatrný," zdůraznil Verner.

Bolavá záda mu letos značně seškrtala závodní plány a v Ostravě absolvoval teprve druhý závod. "Potřebuju se vyzávodit. Vzal bych jakýkoliv závod, ale už jich moc není. Druhého ledna se vracím trénovat zpátky do Kanady, a kdybych měl lítat na závody zpátky přes kontinenty, to by bylo kontraproduktivní. Ale jsem rád, že se forma stupňuje," doplnil Verner.

Reklama