Hlavní obsah

Sportovci vzpomínali na Václava Havla. Rusáky máme přečtený, vyhrajeme, řekl prezident

PRAHA

Jak nit, která se dojemně táhla a neměla konce. Jako vzpomínka, která se usadila pevně ukotvena v paměti. Každému po svém, ale jméno prezidenta Václava Havla provázelo celý středeční večer na vyhlášení Sportovce roku. Legendy i současní čeští sběratelé světových kovů napříč věkem si vzpomněli na v neděli zesnulého Václava Havla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Patra Kvitová při slavnostním vyhlašování ankety Sportovec roku.

Článek
Fotogalerie

„Osobně jsem se s ním nikdy nepotkala. Já se narodila až po roce 1989, takže jsem vše úplně nezažila. Je to smutné, ale tolik to neprožívám a nevnímám jako lidé z okolí,“ přiznala Petra Kvitová, nejlepší česká sportovkyně za rok 2011, která se narodila v roce 1990.

Pravým opakem je sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. „Jménem všech našich sportovců chci poděkovat za vše, co pro nás udělal. Co on udělal a proklamoval, tak v nás zasadil semínko naděje, abychom byli lepší. Byla bych ráda, pokud bychom se o to snažili,“ požádala dojatá bývalá světová gymnastka z pódia v hotelu Hilton.

Bývalá gymnastka Věra Čáslavská s Václavem Havlemfoto: Právo/Petr Horník

Václav Havel a Milan Jirásek spolu vyrůstali. Na společné dětství má šéf českého olympijského výboru romantické vzpomínky. Ale pak také ty, které nikdy nezestárnou a jsou uschovány navždy v srdci. Jako ta z Nagana 1998 před finále olympiády s Ruskem.

„Václav byl fandou hokeje, když jsem mu telefonoval, byl v nemocnici, věděl jsem, že je nemocný, ale on mi řekl: Rusáky máme přečtený, vyhrajeme,“ usmíval se při vyprávění Jirásek. Stejně jako historka při návratu hrdinů domů, když Václav Havel zlaté hrdiny přijal a poděkoval jim. „Každý si prošel slivovicovým přípitkem,“ přiznal Jirásek na adresu hráčů, kterým velel kapitán Vladimír Růžička a trenér Ivan Hlinka.

Na prvního českého prezidenta nezapomněl ani fotbalový brankář Petr Čech, který v anketě Sportovec roku obsadil desáté místo. „Je naší největší postavou všude na světě. Když se řekne Václav Havel, tak si všichni vybaví a vědí, o koho jde. Nejen v Čechách, ale i ve světě vědí, že Václav Havel odešel,“ svěřil se v telefonickém rozhovoru Čech.

Helma Jaromíra Jágra s iniciálami VH na počest zesnulého českého exprezidenta.foto: NHLFlyers

Pátou pozici za rok 2011 vybojoval Jaromír Jágr, ten si sice cenu nepřebral, ale na helmu si ve Philadelphii nechal nalepit iniciály VH. Tak vzdal hold v neděli zesnulému muži.

„Pro mě to je symbol devadesátých let, kdy jsem byla ještě malá. Ale když jsem byla na gymplu, pořád to byl prezident, který měl morální myšlenky, byl to humánní prezident. Byla jiná doba, teď je vše ekonomické, uvažuje se jen o věcech, které souvisí s ekonomikou. Myšlenky v jeho podání byly jiné,“ vyznala se oštěpařka Barbora Špotáková, která ve sportovní anketě za právě končící rok skončila na osmém místě.

Barbora Špotáková mluví k divákům při slavnostím vyhlašování ankety Sportovec roku.foto: Právo/Milan Malíček

„Teď se vše ještě spíše stupňuje, rozkládá, jak to běží v televizi, stále dokola, je to smutný takto před Vánoci, ale asi velmi šokující to nebylo. Kdo sledoval návštěvu Dalajlámy, tak tomu vše napovídalo, ale stejně to člověka překvapí,“ připomněla oštěpařka návštěvu tibetského duchovního vůdce, který zavítal do Česka před dvěma týdny.

Spojení zármutku a Vánoc se neubránila ani Mirka Knapková, čtvrtá ve Sportovci roku. „Hodně lidí na to bude asi vzpomínat teď s blížícími se svátky. Je taková trochu smuteční atmosféra, do toho pak Vánoce, je to kontrast. Ale myslím si, že by Václav Havel asi nechtěl, abychom truchlili čtrnáct dní. Ale je určitě hezké mu vzdát poctu, hezky se rozloučit,“ dodala mistryně světa na skifu.

Tak se také stalo a děje...

Reklama