Hlavní obsah

Sáblíková byla před Vánoci u zubaře, za medailemi vyrazí s rovnátky

PRAHA

Jak vypadal Štědrý den rychlobruslařky Martiny Sáblíkové? „Stromeček, dobroty, dárky, ale také trénink. I přes svátky dvoufázově trénuji. Běhám, trénuji skluz na svém prkně v bytě, jezdím na kole, posiluji. Musím se v jídle krotit, i když mám vánoční dobroty ráda,“ přiznala čtyřiadvacetiletá česká ledová královna.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Martina Sáblíková na dlouhých tratích nemá konkurenci.

Článek

Po třech listopadových vítězstvích v závodech Světového poháru si moc neodpočinula. „Byli jsme s Novis Teamem na soustředění v Collalbu. Žádné procházky po Dolomitech, ale drsná příprava,“ pravila na oko rozmrzele. „Potřebovala jsem ji,“ dodala.

S bráškou se prali o Lego

Vánoce si užívá v rodinném kruhu. A ty letošní, byť bez sněhu, měly svoje tradiční kouzlo i díky dárkům. „Mám radost z každého dárku, který dostanu, ale ještě větší, když potěší někoho z blízkých ten ode mne. Čekám netrpělivě, co uvidím v jeho očích, až dárek rozbalí,“ přiznala nejlepší světová rychlobruslařka.

Na dárky z dětství vzpomíná ráda. „S bráškou Milanem jsme dostali stavebnici Lego. Stavěli jsme spolu, ale problém byl v tom, že panáčků byl lichý počet. Tak jsme se párkrát poprali,“ vyprávěla s úsměvem. Když v souvislosti se stavěním přišla řeč na rychlobruslařskou halu a stavebnici, jen si posteskla... „Na halu by musel být nejméně bilión kostiček, to je jen sen.“

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Karolína Erbanová v Hotelu Hilton při vyhlašování ankety Sportovec roku.foto: Právo/Milan Malíček

Málokdo si všiml, že Martina Sáblíková nosí rovnátka. „Už v létě jsem byla u zubaře. Vytrhl mi dva zuby, aby mi mohl dát rovnátka na horní řadu. Před Vánoci jsem u něho byla znovu. Dostala jsem rovnátka i dolů. Nosit je budu dva roky,“ říkala a úsměv ji zdobily drátky.

„Zvyknout si na ně, to byla potíž. Po tréninku jsem měla rozedřené dásně a zevnitř i tváře. Musela jsem si dávat do pusy speciálně upravenou hmotu. Nějak se tam ta rovnátka nemohla vejít. Teď už jsem v pohodě, ani mi to nepřijde,“ vyprávěla Sáblíková.

Už začátkem ledna ji čeká první velká obhajoba. V Budapešti se pojede mistrovství Evropy ve víceboji, kde obhajuje zlato. Šampionát se jede na otevřené dráze. „Bude záležet na počasí. Závodila jsem tam už ve třinácti letech. Moc si toho ale o té dráze nepamatuji. Spíš se s ní budu znovu seznamovat,“ dodala.

Poklona Erbanové Její kolegyně Karolína Erbanová tam pojede jako velká favoritka na krátkých tratích, byť na dlouhých se pak o něco propadne v celkovém pořadí. Loni v Collalbu ale zajela nejrychlejší pětistovku ze všech závodnic. „Karolína je výborná. Moc jí to přeju. Hlavně je moje dobrá kamarádka a kolegyně v tréninku. Pomáhá mi při startech, protože pětistovku a kilometr jezdí lépe než já. Naopak ona využívá moje tempo při tréninku na delších tratích. Stojíme při sobě i při závodech,“ složila poklonu kamarádce, kterou rozhodně nepovažuje za konkurentku.

V roce 2012 bude obhajovat i medaile na světovém šampionátu na jednotlivých tratích, který se pojede v Heerenveenu, a celkové prvenství na dlouhých tratích ve Světovém poháru. Finále hostí Berlín. „Nikdy nemohu říct dopředu, jestli nějakou medaili získám nebo obhájím, ale vždycky pro to dělám maximum,“ slíbila Martina Sáblíková.

Reklama