Hlavní obsah

Led nebo voda? Neřešíme to, tvrdí trenér Sáblíkové Novák

BUDAPEŠŤ

Dnes odpoledne vyjede česká rychlobruslařská královna Martina Sáblíková za obhajobou titulu mistryně Evropy ve víceboji. Ve sbírce už má tři zlaté medaile. Budapešťský otevřený ovál je však hodně specifický nejen zvláštní secesní budovou, ale také polohou blízko Dunaje.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude obhajovat evropský titul.

Článek

„Mám obavu, jak pořadatelé dokáží udržet kvalitu ledu. I když se bude upravovat třeba po třech párech, na dlouhých tratích na tom může být ten třetí výrazně hůř. V teplém počasí, a to nemluvím o stále hrozbě deště, led rychle stárne, šedne, za deset patnáct minut je výrazně pomalejší. Velký vliv na to má i blízkost Dunaje se specifickým klimatem,“ vypočítal trenér Petr Novák.

„Organizačně Maďaři šampionát zvládají, ale led, to bude rébus. Nemá ale smysl se tím stresovat. To nijak neovlivníme. Led, a nebo voda, neřešíme to. Nějak bude a my stejně pojedeme na maximum. Samozřejmě pro Martinu Sáblíkovou bude důležitá hned první odpolední disciplína, kterou je pětistovka. Zapracovali jsme na startech a první stovce, ale až závod ukáže, nakolik se to povedlo. Hlavní zbraně Martiny jsou tratě na tři a pět kilometrů. Na nich dokáže zlikvidovat i poměrně velké ztráty. Ovšem na kvalitním ledě, takže jsme zase v tom kruhu,“ dodal kouč.

Formu mají jeho svěřenky dobrou. „Karolína Erbanová by opět měla bojovat o první místo na 500 metrů. Dvakrát pětistovku na Evropě už vyhrála, na stupně vítězů v této disciplíně určitě má, ale... Jsme zase u kvality ledu, to bych se opakoval do kola,“ konstatoval kouč. Za jednotlivé tratě sice vystoupají závodníci a závodnice na stupně, ale dostávají jen květiny.

Trenér by rád viděl svéřenkyně na nejvyšších příčkách. "Rád bych, aby Kája na pětistovku byla na pódiu... Martina je v pohodě. Pojede o stupně vítězů ve víceboji. Slibovat zlatou obhajobu nebudu, jakákoliv medaile tady bude mít velkou hodnotu a bude tvrdě vydřená. Bohužel nelze říct, že podmínky jsou stejné pro všechny. Los a tudíž čas startu může závod hodně ovlivnit,“ zdůraznil Novák, který do soutěže mužů nasadil Milana Sáblíka, protože Zdeněk Haselberger odjel kvůli střevním potížím domů.

Program šampionátu
pátek
15.10 h.Slavnostní zahájení
16.00 h.500 m ženy (ČT4 přímo)
16.45 h.3000 m ženy (ČT4 záznam)
sobota
12.00 h.500 m muži
12.50 h.1500 m ženy (ČT4 přímo + záznam 3 km)
13.55 h.5000 m muži
neděle
12.00 h.5000 m muži
13.00 h.5000 m ženy (ČT4 přímo)
14.35 h.10 000 m muži

Reklama