Hlavní obsah

Sáblíková je ve víceboji zpátky ve hře o zlato, Erbanová vyhrála úvodní pětistovku

BUDAPEŠŤ

Po večerním závodě na tři kilometry je Martina Sáblíková zpátky ve hře o čtvrté zlato z mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji. I když na otevřeném budapešťském oválu foukal vítr, který rval vlajky ze stožárů, česká ledová královna předvedla, že na dlouhých tratích nemá soupeřku. Po druhé ze čtyř disciplín je znovu ve hře o zlato.

Foto: ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Nizozemská závodnice Annouk van der Weijden jí stačila tři kola, pak se začala propadat, zatímco Sáblíková zvyšovala tempo a kolo po kole poskakovala v průběžném pořadí dopředu. V posledním okruhu už zmlkla i nizozemská fanouškovská kapela, zatímco Češi buráceli silněji než nedaleký Dunaj.

Sáblíková zajela čas 4:16:09 min. a všechny soupeřky nechala daleko za sebou. V celkovém pořadí se posunula na čtvrté místo, z něhož bude v sobotu útočit na patnáctistovce.

„Teď jsem spokojenější, tři kilometry mi vyšly, i když podmínky byly těžší než odpoledne. Na jedné rovince foukal vítr do zad, na druhé jsem se s ním musela rvát, ale chybu jsem už neudělala,“ říkala po závodě Martina Sáblíková. „Ale ta pokažená pětistovka, kdy mě vítr málem převrátil, mě pořád štve. Jestli jsem zpátky ve hře o zlato? Uvidíme zítra po patnáctistovce. Mohlo to být určitě lepší,“ dodala už s veselejším výrazem v očích.

Rychlobruslařka Karolína Erbanováfoto: Právo/Karel Felt

„Martina mohla být za normálních okolností už druhá, ale jsem spokojený, hlavně po té nepovedené pětistovce. Také Karolína Erbanová odvedla výborný výkon. Pětistovku vyhrála a na tři kilometry jela velmi dobře. Uvidíme v sobotu na patnáctistovce,“ konstatoval s viditelným ulehčením kouč Petr Novák. Největší soupeřka Sáblíková Ireen Wüstová z Nizozemska totiž tři kilometry hodně pokazila a proti očekávání byla pomalejší i Němka Claudia Pechsteinová. Po dvou ze čtyř závodů však vede a Sáblíková na ni ztrácí 1,56 bodu.

ME v rychlobruslařském víceboji v Budapešti:
Ženy:
500 m: 1. Erbanová (ČR) 39,87, 2. Wüstová (Niz.) 40,21, 3. Skokovová (Rus.) 40,40, ...14. Sáblíková (ČR) 41,79.
3000 m: 1. Sáblíková 4:16,09, 2. Czerwonková (Pol.) 4:19,41, 3. Pechsteinová (Něm.) 4:19,71, ...20. Erbanová 4:41,89.
Průběžné pořadí (po 2 ze 4 závodů): 1. Pechsteinová 83,955, 2. Wüstová 83,975, 3. Czerwonková 84,455, 4. Sáblíková 84,471, ...15. Erbanová 86,851.

Reklama

Související témata: