Hlavní obsah

Český Moneyball. Pražští Lvi útočí na medaile

Praha

Znělo to bláznivě, když v lednu 2020 představoval podnikatel Tomáš Janeček aplikaci Smart Voley. Vlastně šlo o takovou českou podobu filmu Moneyball. Mecenáš oddílu Lvi Praha se rozhodl prostřednictvím vlastního počítačového programu sestavit tým v poměru cena – výkon. Už dnes je jasné, že nešlápl vedle. Lvi poprvé v historii proklouzli do semifinále extraligy. Mužstvu z metropole se podobný kousek podařil po dlouhých třiceti letech. Navíc se jim dařilo i v Evropě.

Foto: Lvi/David Kratochvíl

Volejbaloví Lvi Praha se těší na semifinále extraligy.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Lvi se předvedli už ve čtvrtfinále. V nejkratší možné době si pohráli s Ústím nad Labem 3:0 na zápasy. Série nabídla parádní volejbal, ale i zajímavé příběhy. Třeba na chvíle mezi prvním a druhým kláním nikdy nezapomene nahrávač Jakub Janouch. Tomu se v neděli 7. března narodil syn Kryštof. „Moje pocity? Úžasné!" smál se šťastný tatínek. „Když jste u porodu a vidíte, čím si žena projde, musíte jí být vděčný. Vážím si jí z mnoha důvodů, ale za toto ještě o něco více," vysekl poklonu své paní reprezentační nahrávač.

Patřil k tahounům Lvů a výrazně přispěl ke klíčovému bodu série. „Všechno mi šrotovalo hlavou, těžko jsem mohl relaxovat. Ale na utkání samotné jsem se soustředil, naštěstí jsme zvítězili," radoval se a dočkal se i pochvaly od trenéra. „Kuba byl výborný. Jde o vnímavého a inteligentního hráče, lídra. I ten porod si naplánoval ideálně mezi zápasy," žertoval kouč Tomáš Pomr.

Foto: Foto: Lvi/David Kratochvíl

Trenér a sportovní ředitel volejbalového klubu Lvi Praha Tomáš Pomr obklopený svými svěřenci.

Hlavní útočnou silou Lvů je Matej Mihajlovič. Borec, jenž v sezoně nevynechal jediné utkání, si zdravotní trable schoval na nejméně vhodné okamžiky. „Ve třetím setu v Ústí jsem si natáhl záda. Bylo to nepříjemné, nemohl jsem pořádně vyskočit. Zápas jsem dohrál na endorfinech. Poté jsem navštívil kliniku Endala, náš masér mi taky moc pomohl. Zobl jsem si jeden ibuprofen a šel jsem znovu hrát," vyprávěl slovinský univerzál. Takový přístup Pomra nadchl. „Matej je držák. Ti, co zatnou zuby a bojují, jsou pro trenéra lepší než ti, kteří nemají chuť se kousnout," zdůraznil trenér Lvů.

Foto: Foto: Lvi/David Kratochvíl

Volejbaloví Lvi Praha si zahrají semifinále play off.

Během hodnocení čtvrtfinále působil uvolněně. Aby také ne, Lvi splnili cíle. V semifinále s Karlovarskem už mohou jen překvapit. „Čtvrtfinále rozhoduje o tom, kdo bude úspěšný. Vyhrát v něm bylo v našich plánech. Vše je tedy v pořádku. Teď se budeme snažit výsledek ještě vylepšit," slíbil trenér. Roli outsidera rozhodně odmítl. „Několikrát v sezoně se ukázalo, že nám role, kdy nejsme pod tlakem, svědčí. Chceme ji maximálně využít. Budeme chtít postoupit, to je nad slunce jasné. Teď si půjdeme pro medaili," doplnil odhodlaně.

Série mezi Karlovarskem a pražskými Lvy startuje na západě Čech v pondělí od 20.20 hodin. Milovníky volejbalu jistě potěší, že zápas vysílá přímým přenosem ČT sport.

Reklama

Související témata: