Hlavní obsah

Přímý souboj o výhru v základní části, na dálku pak o postup

Praha

Poslední hrací víkend baseballové extraligy rozhodne o vítězi základní části a šestém postupujícím do TOP6, tedy bojů o medaile. O první příčku se ve vzájemných zápasech utkají Arrows Ostrava a nováček Sokol Hluboká. O jediné místo, které doplní postupující pětici do TOP6 - Arrows, Draci Brno, Eagles Praha, Hroši Brno a Hluboká - mohou stále teoreticky usilovat ještě tři kluby – Tempo Praha, Nuclears Třebíč, Blesk Jablonec. Nejblíže je Tempo.

Foto: baseball.cz, Ladislav Svěnčík

Baseballisté Arrows Ostrava zleva Jakub Kubica a Tyler Smith se radují.

Článek

Fanoušci se mohou těšit na přímý boj o výhru v základní části. O zisk poháru se utkají Arrows Ostrava a Sokol Hluboká. Sokolové ztrácejí jednu výhru, a je jasné, že vítěz série bere vše. Arrows jsou jasně nejlépe útočící tým, mají průměr 11,5 bodu na zápas a bezkonkurečně vedou v tabulce dlouhých odpalů - 86. Hluboká těží hlavně z kvality nadhazovačů, v TOP10 má hned dva - Jana Nováka a Williama Parsonse. „Ostrava vyznává útočný baseball, který se v posledních utkáních stále víc zamlouvá i nám, takže série slibuje dramatická utkání. Rádi bychom v Ostravě zahráli co nejlépe, a ještě si posílili sebevědomí před zahájením TOP6," plánuje Zdeněk Josefus, trenér Sokola.

Šestou postupovou příčku momentálně drží Tempo Praha, které se utká s Bleskem Jablonec. I pokud Nuclears vyhrají všechna utkání s Eagles, stačí pražskému celku dvě vítězství, protože má o výhru více než Nuclears, a hlavně lepší vzájemnou sérii. I Blesk má ještě teoretické naděje na postup, musel by ale vyhrát nejen všechna víkendová utkání, ale také dohrávku s Olympií, a navíc by Nuclears nesměli dvakrát porazit Eagles. „Musíme jít do série s klidnou hlavou. Budou na nás házet reprezentační nadhazovači a my musíme dělat svou práci," říká Zdeněk Machačka, chytač Blesku.

Baseballisté Sokola Hluboká šli z Alšovy jihočeské galerie rovnou na trénink

Sokol Hluboká

Deváté kolo bude také ve znamení brněnského derby. Oba týmy, tedy Draci i Hroši, již mají zajištěn postup, a tak bude k vidění baseball bez nervozity. Draci mají jednu z nejlepších obran v soutěži a dále posilují svůj kádr cizinci. Nově přicházejí dva Venezuelci, nadhazovač Hernandez Conoropo a catcher Norato Manzareto.

Foto: baseball.cz

Nadhazovač Hrochů John Hussey nadhazuje v duelu proti Olympii Blansko.

Nuclears Třebíč zatím stále mohou snít o premiérovém postupu do TOP6, situaci ale už nemají ve svých rukou. Těsné porážky ve dvou zápasech s Hlubokou a zejména prohraná série s Tempem znamenají, že k postupu potřebují Nuclears vyhrát všechna utkání nad svým víkendovým soupeřem Eagles Praha a Tempo by zároveň muselo dvakrát zaváhat s Bleskem. Krčský tým si naopak zajistil účast v bojích o titul již v předchozích kolech.

Bez možnosti postupu už jsou Olympia Blansko a Kotlářka Praha, a tak jejich série bude zejména o vyladění na zápasy v nadstavbě o extraligu.

Po skončení základní části začíná 18. června TOP6 i nadstavba o pro kluby na 7.-10. místě. V TOP6 hrají týmy každý s každým třikrát, přičemž zápasy ze základní části se nezapočítávají. První čtyři postupují do semifinále. Do nadstavby o udržení přibudou ještě dva celky z první ligy. Šest soupeřů se utká každý s každým dvakrát, výsledky ze základní části se nezapočítávají. Právo hrát extraligu v roce 2022 si letos vybojují pouze první dva týmy. Od roku 2022 bude mít totiž česká nejvyšší baseballová soutěž pouze osm účastníků.

Reklama

Související témata: