Hlavní obsah

Koukal odkládá lyže a míří na osmitisícovku

PRAHA

Osmitisícové vrcholy. Na světě jich je jen čtrnáct a jejich zdolání pro mnoho lidí představuje obrovskou výzvu. Porvat se se zónou smrti se nyní chystá i běžec na lyžích Martin Koukal. Na začátku dubna se vydá s expedicí horolezce Radka Jaroše opět do Himálají s jediným cílem - zdolat 8201 metrů vysokou Čo Oju.

Foto: archiv

Čo Oju (8201 m)

Článek

Loňský mistr světa na volné padesátce ve Val di Fiemme doprovázel zkušeného Jaroše už před dvěma lety na Kančendžengu (8598 metrů). "Chtěl jsem vylézt nahoru už tehdy, ale byl jsem umravněn zkušenějšími," řekl mistr světa, který dnes za svůj loňský triumf obdržel od ČOV dostal Cenu Gutha-Jarkovského za nejlepší sportovní výkon uplynulého roku.

"Ale Radek už uznal, že bych na to měl mít, takže mě tam vezme nahoru s sebou," těšil se Koukal. Všichni půjdou bez použití kyslíkového přístroje. Jaroš tímto způsobem zdolal již vrcholy Mount Everestu, Kančendžengy, Broad Peaku a dvakrát stanul ve výši osmi tisíc metrů pod vrcholem K2.

Balení proloží lyžováním

"Osmitisícovka je sama o sobě těžká, bude záležet na počasí a mých schopnostech," vykládal vášnivý horolezec Koukal, který ještě nevystoupil přes 7000 metrů nad mořem.

"Nevím, jak se tam bude moje tělo chovat, ale chtěl bych to vyzkoušet. Po fyzické stránce by to neměl být problém," poukázal na svou kondici, kterou si udržuje pravidelným tréninkem celý rok bez delších odpočinků. "Musí sloužit zdraví, musíme mít štěstí a pak se to může povést," věřil v úspěch sedmitýdenního pobytu v Himálajích.

Nebojí se, protože už nějaké zkušenosti má. "Není to příliš obtížná hora na technické lezení. A s mačkami a cepíny to umím. Tedy aspoň tak, aby mě Radek vzal s sebou," řekl pětadvacetiletý Koukal. "Je to jen o fyzické práci, o chození s batohem nahoru a dolů," prohlásil. Zbývající dny do odjezdu hodlá vedle balení a příprav stále lyžovat. "Aspoň jednou denně," dodal.

Cesta západní stěnou

Čo Oju je mezi horolezci považována za lehčí osmitisícovku. "Zvolíme zřejmě klasickou cestu v západní stěně," poznamenal nedávno Jaroš. "Na jaře mi zůstalo volno, proto jsme s Martinem Koukalem termín využili. Navíc se mi v Himálaji podařilo všechny vrcholy zdolat právě na jaře. Pochopitelně bude záležet hodně na počasí," pravil.

Vrchol Čo Oju už zdolalo jedenáct Čechů. Je i první osmitisícovkou, na kterou v prosinci 1985 vylezl poprvé v zimě český horolezec Stejskal se Slovákem Becíkem. Jejich výstup je dodnes považován za špičkový sportovní výkon. Před třemi lety sjel Čo Oju na lyžích karlovarský horolezec Vladimír Smrž.

Reklama

Související témata: