Hlavní obsah

Koukal s Jarošem postavili první výškový tábor

PRAHA

Horolezci Radek Jaroš a Martin Koukal, mistr světa v běhu na lyžích, postavili na své expedici na himálajský vrchol Čo Oju (8201 m) první výškový tábor. Dostali se do výšky 6400 metrů nad mořem a zase sestoupili do základního tábora. V neděli se k nim opět připojil třetí člen výpravy Petr Vavrys.

Foto: archiv

Čo Oju (8201 m)

Článek

Jaroš s Koukalem se do tábora C1 poprvé prošli po ledovcové moréně poseté sutí a posledních 400 výškových metrů zdolali další prudký kopec suti. "Mám pocit, že to Martinovi ani nevadilo. Zvládl to do pěti hodin. Holanďani, kteří tam už mají tři stany, říkali šest," napsal Jaroš na své internetové stránce.

V C1 chrání stan z levé strany metrový skalní hřebínek. "Vpravo padá skála a suťoviště do asi čtyřsetmetrové hloubky," popsal Jaroš. Oba horolezci se bez problémů vrátili do základního tábora a rozloučili se svým trekařem Manfredem Strnadem.

Vavrys už v pořádku

V neděli měli Češi v plánu vylézt do C1, kde chtěli přespat a poté vystoupit do výšky kolem 7100 m a založit C2. Kvůli počasí ale cestu odložili. "V sobotu celé odpoledne a noc sněžilo, a proto jsme se rozhodli, že nikam nepůjdeme," uvedl Jaroš.

Na přenosném počítači si Jaroš a Koukalem v sobotu večer pro rozptýlení pustili film. "Dali jsme Trosečníka. Člověka vždycky potěší, když je na tom někdo hůř než on," vtipkoval Jaroš.

V neděli v podvečer přišel do základního tábora Vavrys, který musel před deseti dny sestoupit, protože dostal výškovou nemoc. "Expedice je opět kompletní. Je zvláštní, že někdy chlap vidí tak rád chlapa," smál se Jaroš. Vavrys je podle něj v pohodě. "Možná ve větší, než když jsme se sem domotali poprvé my," řekl.

Reklama

Související témata: