Hlavní obsah

Beckenbauer: Nevyzpytatelnost Ligy mistrů není zklamáním

PRAHA

Mnoho fotbalových fanoušků z Evropy proklíná letošní ročník Ligy mistrů, protože mužstva, která soutěži dodávají magické kouzlo a hvězdný lesk a drží milióny diváků před televizními obrazovkami, se musela se soutěží rozloučit. Podle legendárního Franze Beckenbauera je ale postup menších klubů naprosto zasloužený.

Foto: www.ok-deutschland2006.de

Franz Beckenbauer

Článek

"Chápu fanoušky, kteří by raději viděli fotbalové lahůdky v podání Ronalda, Raúla, Davida Beckhama a Luise Figa z Realu Madrid nebo Thierryho Henryho, Patricka Vieiry či Roberta Pirese z Arsenalu. Jiní by zase chtěli sledovat Clarence Seedorfa, Andreje Ševčenka, Paola Maldiniho, a především novou mladou brazilskou superhvězdu Kaká v milánském AC.

Ale bylo by to nespravedlivé vůči mužstvům, která si zaslouženě vybojovala účast v semifinále a potom i ve finále soutěže. Ukazuje se, že fotbal v Evropě se vyrovnává a Liga mistrů je stále nevyzpytatelnější. V Anglii se stává téměř tradicí, že ve dvacetičlenné Premier League se špičková mužstva ke konci jara stávají obětí náročného kalendáře. V odvetě čtvrtfinále s Chelsea vypadali fotbalisté Arsenalu, jako by jim docházel dech. A potom i Chelsea zaplatila daň únavě v semifinále s Monakem.

Morientesova pohádka

Je to senzace, že mužstvo z maličkého knížectví na jihu Francie zastínilo ostatní francouzské kluby a teď bude hrát finále Ligy mistrů.

I přes určitou finanční tíseň klubu se podařilo trenérovi Didieru Deschampsovi vytvořit špičkový tým, jehož oporami jsou Ludovic Giuly a dva zahraniční útočníci. Mám na mysli Španěla Fernanda Morientese a Chorvata Dada Prša, kteří vstřelili drtivou většinu branek Monaka a jsou v čele střelecké tabulky Ligy mistrů.

Morientesův příběh zní jako pohádka. Před dvěma roky Real Madrid vyhrál v Monaku Superpohár a Morientes, tehdy útočník Realu Madrid, se dostal do hlasité hádky s prezidentem klubu Florentinem Perezem, který ho chtěl prodat do jiného klubu.

O rok později se Morientes ocitl pod silným tlakem a byl zapůjčen do daňového ráje Monaka. A ve dvou zápasech s Realem vstřelil Morientes svému bývalému klubu po jedné brance a vydatnou měrou tak přispěl k jeho vyřazení.

Pomsta chutnala Morientesovi sladce a byla hořká pro prezidenta Realu Pereze. Problém byl v tom, že přes Morientesovu vynikající schopnost střílet góly pro něho nebylo v sestavě Realu plné superhvězd místo.

La Coruňa našla Valerona

Jiným úspěšným celkem letošní Ligy mistrů je španělský tým Deportivo La Coruňa i přesto, že nedosáhl na finále. Po bezbrankové remíze v Portu byla La Coruňa považována za jasného favorita, ale v odvetě nedokázala využít domácího prostředí.

La Coruňa je už řadu let v evropských soutěžích považována za tajného favorita. Můj klub Bayern Mnichov Deportivu odlákal nizozemského útočníka Roye Maakaye, ale španělský klub nahradil tuto ztrátu ziskem geniálního tvůrce hry Juana Carlose Valerona.

Tlak na hráče v nevelkém přístavním městě není tak velký, jako je tomu řekněme v Madridu nebo v Mnichově. Fotbalisté tu vyrůstají v klidnější atmosféře a klub s početným kádrem hráčů si může dovolit tu a tam nechat své hvězdy odpočívat.

FC Porto se v semifinálové odvetě postaralo o prvotřídní překvapení. Mužstvo dozrálo do špičkové úrovně, přestože v obraně a středové řadě hrají téměř výhradně Portugalci.

Hvězdou Porta je Souza Deco, který vstřelil v Lize mistrů už šest branek. Vpředu vedle brazilského útočníka Derleie vyrůstal Jihoafričan Benni McCarthy v nebezpečného střelce. Úspěch Porta vzbudil pozornost majitele Chelsea Romana Abramoviče, který má údajně zájem o trenéra FC Porto Joseho Mourinha.

Vyhasíná Nedvěd?

Ale nejen v Lize mistrů mají favorité problémy, dostávají se do úzkých i v uznávaných ligových soutěžích. Ve španělské Primera Division prožívá Real Madrid těžké chvíle, Valencie si zajistila titul už dvě kola před koncem soutěže. Ta má největší sílu ve středové řadě, všichni její středopolaři oblékají reprezentační dres Španělska.

Situace je naproti tomu zcela jasná v Itálii. Tam AC Milán vede Serii A s obrovským náskokem. AS Řím spadl na druhé místo, protože někteří hráči museli měsíce čekat na výplaty. Za těchto okolností je považováno druhé místo římského klubu za úspěch. Juventus Turín ukázal určité známky slabosti už v Lize mistrů a zdá se mi, že česká hvězda Pavel Nedvěd, srdce a duše mužstva, je poněkud vyhaslá.

V Anglii londýnská Chelsea nemůže celou sezónu držet krok s Arsenalem, který nabízí nejatraktivnější fotbal a díky mnoha francouzským reprezentantům pracuje jako dobře naolejovaný stroj.

Ale ve čtvrtfinále Ligy mistrů ho Chelsea pokořila. Stalo se to zásluhou síly a dynamičnosti Franka Lamparda, který na mě udělal velký dojem i v Monaku. A jestli miliardář Abramovič bude investovat do Chelsea tolik peněz jako dosud, potom ani Manchester United, ani Arsenal nebudou schopny se s ní rovnat.

Je otázka, zda se na trenérské lavici Chelsea udrží kouč Claudio Rainieri. Nečekal bych, že Rainieri se tak otevřeně postaví ruskému majiteli klubu. Je bezesporu zásluhou Rainieriho, že v krátké době z mnoha nových hráčů vytvořil silné mužstvo, ale na druhou stranu bez Abramovičových peněz by dnes nebyl tam, kde je."

Reklama

Související témata: