Hlavní obsah

České lukostřelkyně zlepšují techniku výstřelu

ATÉNY

Největší lukostřeleckou nadějí českého týmu na XII. letních paralympijských hrách v Aténách je vítěz ze Sydney, dvojnásobný mistr světa a stříbrný medailista z posledního světového šampionátu v Madridu Zdeněk Šebek. Ambice v soutěži družstev má ale i ženský trojlístek Miroslava Černá, Lenka Kuncová a Markéta Sidková. V Madridu skončily těsně pod stupni vítězů - čtvrté.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Miroslava Černá, Lenka Kuncová, Markéta Sidková (zleva)

Článek

V tréninkových prostorách komplexu Dekelia každý den celé české kvarteto trpělivě střílí do sedmdesát metrů vzdálených terčů jeden šíp za druhým. Zdeněk Šebek normálně zatěžuje i zápěstí pravé ruky, které si zranil v zimě při dopravní nehodě.

Nechybělo moc a mohl si zranění obnovit přímo v Aténách: "Uklouzl jsem v koupelně a tu ruku jsem si přisedl, tak mě to dva dny trochu bolelo, ale mám tady asistentku, která mě tlačí, a tím pádem nemusím jezdit po vesnici sám, tak se to nějak vytříbí."

Pokud chcete kontaktovat naše paralympioniky, pište na: ateny2004@paralympic.cz

Naplno trénují také Miroslava Černá, Lenka Kuncová a Markéta Sidková. Jeden z trenérů Ivan Králik je s jejich výkony zatím spokojený pouze částečně: "Chtěl bych aby střílely ještě lépe. Chybí jim stoprocentní technika výstřelu. Jinak materiálově jsou zajištěny dobře, ale ta úplná technická jistota tu ještě není." Přesto se všechny závodnice pokusí odvést maximum a uspět zejména v soutěži družstev: "Budeme se snažit nastřílet co nejlepší výsledek, a pokud možno dosáhnout i na nějaké medaile," říká Lenka Kuncová.

Miroslava Černá už se zúčastnila minulé paralympiády, kde střílela pouze v soutěži jednotlivkyň: "Chtěla bych obhájit šesté místo ze Sydney, ale je to těžké, soupeřky jsou dost dobré." V Aténách naopak debutuje sedmnáctiletá obdivovatelka vynikajícího lukostřelce Legolase z Tolkienovy ságy Pán prstenů Markéta Sidková: "Zatím jsem v klidu, je zajímavé vidět tolik lidí z různých zemí. Sleduju třeba, jak střílí Ukrajinci nebo Korejci, ale hlavně poslouchám trenéra."

Všichni lukostřelci zatím trénují pouze v Dekelii, na oficiální střelnici se podle rozpisu dostanou až 19. září, tedy tři dny před začátkem soutěží. Ivan Králik nastudoval prostor z televizního vysílání během olympiády, kdy se v něm konala baseballová utkání: "Věděl jsem, kde budeme závodit, takže jsem se koukal na baseball, a areál vypadá velice pěkně."

Reklama