Hlavní obsah

Cyklista Jiří Bouška vybojoval v Aténách první českou medaili

Atény

Jiří Bouška porazil ve sloučené kategorii spastiků divize 3 a 4 většinu svých soupeřů i koeficientové přepočty a dojel si na Olympijském velodromu pro bronz v závodě na 1 km s pevným startem. Jeho čas 1:11.353 znamená nový světový rekord pro divizi 4.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Jiří Bouška

Článek

Letos poprvé zasáhl do cyklistiky na paralympijských hrách fenomén posledních let ve sportu handicapovaných - slučování kategorií a přepočítávání výsledků na základě koeficientů, aby se srovnaly výkony různě postižených závodníků.

Proto světový rekord v divizi čtyři neznamenal pro Jiřího Boušku paralympijské vítězství. To připadlo více handicapovanému britskému závodníkovi z divize 3 Darrenu Kennymu, který sice zajel čas 1:14.472, ale po přepočtu se tato hodnota snížila na 1:08.196. Druhý skončil Australan Andrew Panazzolo.

"Není to asi úplně nejlépe vyřešené. Na paralympiádě jsou omezené počty medailových sad a nám cyklistům jednu sebrali, tím pádem sloučili kategorie, a není to to pravé ořechové ani pro diváky ani pro sportovce, takže můžu být jenom rád, že jsem jednu z medailí utrhl," konstatoval po vyhlášení vítězů spokojený Jiří Bouška.

Fanoušci pomáhali

Bronzu, který převzal z rukou předsedů Mezinárodního olympijského a Mezinárodního paralympijského výboru Jacquesa Rogge a Phila Cravena, si váží o to víc, že poprvé v životě porazil svého největší rivala a držitele dosavadního světového rekordu v divizi 4 - Australana Christophera Scotta. Ten skončil čtvrtý.

Sedmé místo přísluší dalšímu českému závodníkovi Luboši Jirkovi, který byl po závodě z přepočtů viditelně zklamán, nezapomněl ale pochválit povzbuzující fanoušky. Do Atén totiž přijeli z České republiky přátelé a příbuzní sportovců a vytvořili na velodromu malý kotel: "Čeští fanoušci jsou naprosté jedničky, už se těším na stíhačku." Třetím českým cyklistou v dnešním závodě na 1 kilometr s pevným startem byl Petr Plíhal. Vrátil se po roční pauze a skončil na patnáctém místě.

1 km s pevným startem - divize 3/4
1. Darren Kenny (GBR), div. 31:14.472 (WR)1:08.196 (po přep.)
2. Andrew Panazzolo (AUS), div. 31:16.6871:10.224 (po přep.)
3. Jiří Bouška (CZE)div. 41:11.353 (WR)1:11.353 (po přep.)
7. Luboš Jirka (CZE)  div. 41:15.615
15. Plíhal Petr (CZE)  div. 41:20.376

Reklama