Hlavní obsah

Francouzská revoluce se nekonala, Konečný je mistrem světa. Stylem k.o.

Brno
Aktualizováno

Zvedl ruce a věděl, že se vyšplhal na vrchol po pětadvaceti letech tréninku. Profesionální boxer Lukáš Konečný vybojoval prozatímní titul mistra světa ve střední lehké váze organizace WBO. Ve čtvrtek v Brně poslal k zemi Francouze Salima Larbiho. V sedmém kole k.o. Žádný český boxer nedosáhl takového úspěchu. Přebral pás, poděkoval otci, který ho k boxu přivedl, ale neviděl syna na vlastní oči, je v nemocnici. Mistr světa brečel. „Nebudeme si nic nalhávat, jsem na sebe pyšný,“ přiznal dojatý třiatřicetiletý boxer.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lukáš Konečný (vlevo)v boji o pás prozatímního šampióna organizace WBO v lehké střední váze se Salimem Larbim z Francie.

Článek
Fotogalerie

„Nebylo to tak těžký, věděl jsem, že ten kluk na mě nemá. Vsadil jsem pouze na sílu, to se vyplatilo. Kdybych ale boxoval, jak jsem měl, tak bych neměl takové odřeniny na ksichtě," pousmál se nový mistr světa svému nosu od krve.

Už při rozcvičování házel Konečný úsměvy na všechny strany. Při ohlušujícím nástupu si plácl s manželkou, dcerami a za půl hodiny byla jeho tvář ještě rozzářenější.

Čtyřiadvacetiletý Larbi ale nebyl tím hodným a zakřiknutým sokem v brněnské hale Vodova. Ve třetím kole vycenil zuby, v ten moment Konečný nahodil další motor a předvedl útok, který ale neskončil udoláním soka. Přesto favorit potvrdil svoji dominanci, po drtivém tlaku už Francouz nevstal z podlahy. Brutální síla slavila úspěch. „Chytil jsem nějaké údery, ale více to cítil on. Vydržel, byl bojovný, technický. Ukázala se však zkušenost, jeho mládí a mé údery na spodek, viděl jsem, že sotva chodí," rozmlouval už s pivem v ruce Konečný.

Teď by měl přijít Bajsangurov

„Můžu se vykašlat na nějakou Ameriku, nejlepší je boxovat doma, i když dostanu méně peněz, lidi byli fantastičtí," děkoval rodák z Brna a táta tří dcer, který se zapsal do dějin boxu, je světovým šampiónem, i když prozatímním. Pás mistra světa mu ale už nikdo neodpáře. Syn prvního českého profesionálního boxera se dočkal.

Teď by měl přijít na řadu Zaubrek Bajsangurov, a to do devadesáti dnů. S tímto Rusem měl Konečný už boxovat, vyzval ho, ale sok se zranil. Proto přišel boj o prozatímní titul. Za pár týdnů má dojít k další řežbě, kde už nepůjde o nic „půjčeného". „Pokud se nepo...,tak jo. Zítra jdu ale k babičce na kačenu," dodal Konečný a šel na doping.

Zvýší se nyní cena dvojnásobného držitele bronzu z amatérského mistrovství světa? Ano. Dvakrát, pětkrát? Je to reálné. S vybojovaným pásem bude Konečného manažer německé stáje SES vstupovat do jednání v jiné pozici. Český boxer doteď získával evropské tituly, ale světový je nesrovnatelný. V tomto případě se maže i to, že pochází z Česka, tedy malé země, která není pro sponzory a televize tolik atraktivní. Ten hlavní skok ale má teprve přijít, jde o zdolání Bajsangurova. „Chci boxovat dál, myslím, že na to mám. Chci ukázat nějaké další hezké zápasy," dodal Konečný.

Na galavečeru se představila také Christina Hammerová. Úřadující mistryně světa ve střední váze organizací WBO a WBF. V duelu na deset kol se ji postavila Jihoafričanka Julie Tsabalalaová, která ji tituly nedokázala vzít, prohrála po deseti kolech na body a porážku oplakala.

Utkání o titul prozatímního mistra světa organizace WBO
Konečný - Larbion-line

Reklama