Hlavní obsah

VIDEO: Demolice v podání boxera K.O.nečného. Mohl jsem odejít s hezčím ksichtem, říká

Brno
Aktualizováno

V osmi letech ho táta přivedl do tělocvičny, poprvé synovi navlékl boxerské rukavice. Pytel, do kterého všichni mlátili, byl větší, dělal si, co chtěl. Po čtvrt století se z kluka, který získal i dva bronzy na mistrovství světa, stal prozatímní profesionální mistr světa. Lukáš Konečný poslal ve čtvrtek v sedmém kole Francouze Salima Larbiho k podlaze, už nevstal. V brněnské hale Vodova propuklo radostné šílenství. Čech jako první mistr světa. „Nebudeme si nic nalhávat, je to příjemný, je to super,“ rozpovídal se Konečný pár minut po životním úspěchu.

Lukáš Konečný vs. Salim Larbi

 
Článek
Fotogalerie

Larbi se ukázal jako zdatný bojovník, bylo utkání těžší, než jste čekal?

Asi ani ne. Nebylo to těžké utkání. Od začátku jsem věděl, že silově na mě ten kluk nemá, vsadil jsem jen na sílu a ono se to vyplatilo. Ale kdybych boxoval, jak bych měl, tak zápas mohl skončit dříve a neměl bych odřeniny na ksichtu. Já ale od začátku věděl, že silou to půjde a holt hlava nedokázala ustoupit a boxovat technicky a takticky.

Váš trenér Dirk Dzemski byl docela klidný, přitom jste asi neboxoval podle plánu, ne?

On mi říkal v každé přestávce, jak mám boxovat, já mu to odkejval, ale když jsem tam byl, začalo to, a bylo to v prdeli.

Bylo především využití síly plánem před začátkem bitvy?

Spíš to byla nejjednodušší cesta. Plán byl trochu jiný, trenér mi trochu nadával, chápu ho, mohl jsem odejít s hezčím ksichtem.

Jaký byl Larbi boxer, co třeba jeho zadní zvedák, byl nebezpečný?

Asi jo, v jednom kole jsem ke konci i něco chytil, trochu jsem to cítil, ale víc to cítil on. Vsadil jsem na to, že ho přeboxuju silově.

Konec přišel v sedmém kole, přitom mohlo být dříve hotovo, souhlasíte?

Vydržel, byl bojovný, technický. Asi se projevily zkušenosti a mládí. Nebyl tak tvrdý, údery na spodek cítil od začátku. Viděl jsem, že už sotva chodí a nemůže dýchat, bál se dostat další úder na spodek, ale pořád mi to trvalo a trvalo, než jsem ho dokázal zase zasáhnout. Jsem spokojený, věděl jsem, že bych měl vyhrát, že jsem papírově lepší.

Proč prozatímní titul
Konečný je oficiálně prozatímním mistrem světa. Oficiálním šampionem je Zaurbek Bajsangurov, se kterým měl Konečný boxovat původně. Z důvodů zranění ruského soupeře byl ale duel zrušen. Čech se má s Rusem utkat do 90 dnů, v případě, že k duelu nedojde z důvodů nezájmu soupeře, stane se Konečný plnohodnotným šampionem.

Ve třetím kole byl Francouz v jednom momentě hodně při síle, vy jste potom jakoby nahodil druhý motor, je to tak?

Ne že by mě napumpoval, trefil mě, ale furt jsem věděl, že to silově půjde, tak jsem ještě trošičku přidal. Už jsem měl rozhodně těžší zápasy.

Máte za sebou jedenapadesát duelů v profiringu, jen třikrát jste prohrál, jste mistrem světa. Jsou to velké emoce?

Trochu jsem to čekal dopředu. Z mého pohledu jsem měl být mistr světa už v roce 2008 (V Drážďanech prohrál diskutabilně se Sergejem Dzinzirukem). Jediný co je tady emotivní, že tady není táta (Nemohl na utkání přijít, je v nemocnici, táta byl prvním českým profesionálním boxerem).

Co fanoušci? Přišly čtyři tisíce do haly Vodova v Brně a atmosféra byla hodně hlasitá, užíval jste si ji?

Já se můžu vysrat na nějakou Ameriku, nejlepší lidi jsou doma, i když dostanu méně peněz. Bydlím pětadvacet let v Ústí, ale Brno (Konečný se v Brně narodil) je pro mě asi víc domov. Tady jsou diváci skvělí, mám Ústí rád, možná tam i zůstanu, ale Brno je Brno.

Už při nástupu jste měl bouřlivou podporu, všichni lidé stáli, byl jste překvapen?

Ne, Brňáci se dokážou uvolnit, jsou to fanoušci od srdce, ale bacha na to, byli tady kluci z Ústí, určitě z Prahy, Němci tady byli. Vcelku jsou z mého pohledu Brňáci nejvíce přející. Je to vidět i na hokejové Kometě a já skláním díky.

Jste první Čech, který má světový profesionální titul, jste pyšný na sebe?

Jsem, nebudeme si nic nalhávat, je to příjemný, je to super. Co si budeme namlouvat, spoustu pitomečků mi to nepřeje, tak ať se naserou.

Co vás čeká v pátek, den, kdy se probudíte jako mistr světa?

Jdu za otcem do nemocnice, zítra k babičce na kačenu, dál budu fungovat.

Máte prozatímní titul, je to pro vás problém?

Seru na to. Ale není to o tom se na to vykašlat, uvidíme, jak to bude dále. Myslím si, že na to mám, že můžu ukázat ještě hezké zápasy.

Do devadesáti dnů se máte utkat s Rusem Bajsangurov, který je oficiálním šampiónem..

Pokud se neposere, tak jo.

Pošlete mu záznam zápasu?

Myslím si, že se na něj koukal (smích).

Tři české prohry o světový titul
1935, Paříž
Ve střední váze organizace IBU prohrál Vilda Jakš ve TKO ve 14. kole, radoval se Francouz Marcel Thil-
2008, Drážďany
Ve střední lehké střední váze organizace WBO prohrál na body Lukáš Konečný, když se radoval z obhajoby Sergej Dzinziruk z Ukrajiny.
2008, Milán
V křížové váze organizace WBC prohrál na body Rudolf Kraj, vyhrál Ital Giacobbe Fragomeni.

Reklama

Související témata: