Hlavní obsah

Synchronised se pokusí po Zlatém poháru vyhrát i Velkou národní steeplechase

Liverpool

S velkým napětím budou letos fanoušci sledovat Velkou národní steeplechase. Hlavním favoritem na závodišti v Aintree u Liverpoolu je vítěz Zlatého poháru z Cheltenamu, devítiletý Synchronised, který se v případě sobotního triumfu stane prvním koněm od roku 1934, který vyhrál oba dostihy po sobě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejbohatší evropský překážkový dostih na 7200 metrů letos zvýšil dotaci na 975 tisíc liber a na jeho startu bude v sobotu tradičně čtyřicítka koní.

Pokud chce Synchronised vstoupit do historie, musí se vypořádat s nejvyšší zátěží a pravděpodobně s rozměklou tratí po dešti. Jeho trenér Jonjo O'Neill ale ví, jak připravit šampióna, předloni vyhrál Velkou národní díky koni Don't Push It.

Nejodvážnější sen

V sedle Don't Push It byl v roce 2010 slavný Tony McCoy, který je letos žokejem Synchronised. Právě spolu vyhráli minulý měsíc v Cheltenhamu Zlatý pohár. "Každý má svůj sen a tenhle patří k nejodvážnějším. Tohle dělá dostihy, pokoušet se překonat nemožné. Je to výzva, po které půjdeme," řekl McCoy deníku The Guardian.

Naposledy vyhrál Zlatý pohár a poté i Velkou národní Golden Miller před dlouhými 78 lety. Kůň L'Escargot má rovněž skalpy z obou dostihů, ale v Cheltenhamu triumfoval v letech 1970 a 1971 a v liverpoolském Aintree se radoval až v roce 1975.

Šanci má i Ballabriggs

Šanci uspět má i obhájce prvenství Ballabriggs. Pokud by znovu vyhrál, napodobil by výkon Red Ruma z roku 1974. Zajímavé by na tom bylo, že Ballabriggse trénuje Donald McCain a Red Ruma připravoval loni zesnulý Donaldův otec Ginger.

"Táta mi tady bude moc chybět, ale na druhou stranu bude vlastně všudypřítomný, protože mi ho bude každý kout závodiště připomínat," řekl Donald McCain. V Aintree byla navíc na úvod třídenního mítinku odhalena busta Gingera McCaina.

K dalším favoritům patří West End Rocker, Giles Cross, Junior a On His Own. Nina Carberryová se v sedle Organisedconfusion, kterou připravuje její strýc Arthur Moore, pokusí vyhrát dostih jako první žena.

Velká národní se běhá od roku 1839 a je britskou ikonou. Na ostrovech patří k nejsledovanějším událostem, letos má během tří dnů přijít na závodiště 150 tisíc diváků.

Reklama

Související témata: