Hlavní obsah

VIDEO: Nejúspěšnější hráč v historii snookeru Hendry ukončil kariéru

Sheffield

Nejúspěšnější hráč v historii královské kulečníkové hry snooker Stephen Hendry ukončil kariéru. Třiačtyřicetiletý Skot se stal v 90. letech sedmkrát mistrem světa a osm let byl nepřetržitě světovou jedničkou.

Stephen Hendry na mistrovství světa 2012

 
Článek

Hendry, který vyhrál rekordních 36 takzvaných bodovaných turnajů, se rozloučil symbolicky po vyřazení na mistrovství světa. V sheffieldském divadle Crucible ho ve čtvrtfinále porazil drtivým výsledkem 13:2 krajan Stephen Maguire.

"Končím se snookerem. Rozhodl jsem se před třemi měsíci. Už nehraju tak, jak bych chtěl, a ani trénovat už mě tolik nebaví," uvedl Hendry po úterní porážce.

Na letošním šampionátu přitom slavný hráč ukazoval po delší době záblesky svého génia. V prvním kole zahrál pojedenácté v kariéře a potřetí na MS maximální náběh 147, čímž vyrovnal rekord jiné hvězdy Ronnieho O'Sullivana. V druhém kole pak překvapivě vyřadil 13:4 úřadujícího šampiona Johna Higginse. Poté však přišel debakl od Maguirea a nečekaný odchod.

Edinburský rodák Hendry byl profesionálním hráčem snookeru od 16 let a během kariéry vydělal na oficiálních odměnách 8,637.360 liber. Je členem Řádu britského impéria a dvakrát byl vyhlášen nejlepším skotským sportovcem roku.

Reklama