Hlavní obsah

Kontroverzní boxerský šampión Tapia zemřel

Albuquerque

Ve věku 45 let zemřel bývalý pětinásobný mistr světa v boxu Johnny Tapia. Kontroverzní Američan, jehož život lemovaly problémy se zákonem a drogami, deprese a pokusy o sebevraždu, byl nalezen v neděli ve svém domě v Albuquerque v Novém Mexiku. Podle policie nic nenasvědčuje podezřelým okolnostem smrti.

Foto: Adam Butler, ČTK/AP

Johnny Tapia v dobách své největší slávy.

Článek

Problémy a tragédie provázely Tapiu od doby jeho početí. Otec byl zavražděn ještě předtím, než se budoucí šampión narodil, chlapec pak v osmi letech osiřel, poté co byla jeho matka surově zabita 26 ranami šroubovákem. O rok později začal Tapia boxovat.

Na začátku 90. let byl Tapia suspendován na tři a půl roku kvůli závislosti na kokainu. Po návratu v roce 1994 knokautoval Henryho Martineze a získal svůj svůj první pás pro mistra světa v bantamové váze. Další čtyři v různých kategoriích přidal v příštích osmi letech.

Smrti těsně unikl už před pěti lety

Blízko smrti byl Tapia už v roce 2007, kdy byl hospitalizován po předávkování drogami. Když ho několik dní nato jeli jeho švagr a synovec navštívit, zabili se při autonehodě.

Bývalý nadějný amatér boxoval naposledy loni v červnu a na body porazil Mauricia Pastranu. V profesionálním ringu měl bilanci 59 výher, pět porážek a dvě remízy.

Reklama