Hlavní obsah

Do Brna míří závod SP v lezení na obtížnost

PRAHA

Potřetí v historii budou mít příznivci sportovního lezení možnost spatřit na území České republiky kompletní světovou špičku při závodu Světového poháru v lezení na obtížnost. Jeden z klíčových soubojů o celkové prvenství mezi Tomášem Mrázkem a Francouzem Alexandrem Chabotem se odehraje 12. - 13. listopadu na brněnském výstavišti.

Foto: PRÁVO/Pavel Novotný

Španěl Julián Ramón Puigblanque při SP v Praze.

Článek

Organizátorům z Českého horolezeckého svazu (ČHS) se podařilo zajistit závod Světového poháru na našem území už v roce 1997 v pražské hale na Brumlovce, loni se pak světová elita sešla na stěně v Praze - Ruzyni.

Početné startovní pole se o body do světového žebříčku popere v Brně na umělé stěně speciálně postavené pro potřeby závodu.

"Toto nepříliš obvyklé řešení - většinou se závody SP konají na trvale vybudovaných stěnách, na speciálně vybudované věži se závodnící v letošní sezóně sejdou teprve počtvrté - má nesporné výhody. Závodníci totiž neznají cesty a eliminuje se tak výhoda pro domácí závodníky," informoval Sport.cz jeden z pořadatelů a šéf komise závodního lezení ČHS Slávek Vomáčko.

Mrázek vs. Chabot

Do Brna se v polovině listopadu sjede kompletní světová špička. Mezi muži je však už jisté, že o titulu pro nejlepšího lezce roku, v němž se nekonalo mistrovství světa, se rozhodne mezi českou jedničkou Tomášem Mrázkem a Alexandrem Chabotem z Francie.

Český reprezentant má na svého pronásledovatele v čele pořadí náskok 114 bodů a k celkovému vítězství v SP by mu stačilo vyhrát jeden ze dvou zbývajících závodů.

"Uvidíme, jak se Tomáš vyrovná s tlakem domácího prostředí. Snad se mu bude dařit lépe než loni na Ruzyni, kde skončil šestý. Na druhou stranu Chabot má ze závodů v Česku také trauma, loni totálně propadl a neprobojoval se ani do finále," přiblížil Vomáčko. Vedle Mrázka se díky pořadatelským kvótám představí celkem tucet domácích lezců, šest mužů a šest žen.

Chabota bude doprovázet početná ekipa francouzských lezců včetně mistra světa z roku 2001 Géroma Pouvreaua. Chybět nebude ani loňský vítěz z Prahy, Španěl Ramón Julian Puigblanque. "Za zmínku také stojí účast jednoho Japonce a dvou Korejců, kteří symbolizují nastupující asijskou generaci ve sportovním lezení," doplnil Vomáčko.

Ženám v dosavadním průběhu seriálu vládne Belgičanka Muriel Sarkányová. Na brněnském výstavišti bude čelit útoku hlavně ze strany Rakušanek v čele s mladou Angelou Eiterovou.

Za rok možná obtížnost i bouldering

Brněnské klání zahájí v pátek kvalifikační duely, na muže budou čekat dvě cesty, ženy polezou jednou. V sobotu se přes semifinále do závěrečné části probojuje osmička závodníků v obou kategoriích.

Pořadatelé již dnes neskrývají ambice zopakovat závod i v příštím roce. "Navíc bychom chtěli zkusit uspořádat takový dvojboj, závod Světového poháru v lezení na obtížnost a boulderingu. Samozřejmě bude záležet na úspěšnosti letošního klání, finančním krytí a sponzorských možnostech," uzavřel Vomáčko.

Reklama

Související témata: