Hlavní obsah

Americký rychlobruslař se přiznal, že na MS poškodil soupeři brusle

New York

Rychlobruslení na krátké dráze má další skandál. Po shorttrackové hvězdě Wang Meng, která pěstí srazila čínského funkcionáře, když jí vyčítal opilost, se vynořil další malér v tomto olympijském sportu. Američan Simon Cho se měl přiznat k tomu, že loni na MS poškodil před finále brusle Kanaďanu Olivieru Jeanovi. Prý ho k tomu navedl jeho kouč.

Foto: ČTK/AP

Americký rychlobruslař na krátké dráze Simon Cho.

Článek

K incidentu mělo dojít ve Varšavě. Vyplývá to ze spisu arbitráže, která se po petici 13 amerických shorttrackařů zabývá chováním reprezentačního trenéra Čchon Če-soa. Ten své svěřence údajně fyzicky i psychicky týral - házel po nich židle a lahve, ženám říkal, že jsou tlusté a nechutné.

Poslali ho na placenou dovolenou

Americký rychlobruslařský svaz proto korejského kouče Čchon Če-soa poslal na placenou dovolenou. Při vyšetřování případu se objevilo také svědectví Soa, který v červenci popsal případ z loňského MS jednomu ze svých kolegů.

"Je to mé největší tajemství a lituju toho. Vím, že jsem to po... Rád bych to vzal zpět, ale už to nejde," napsal Cho, jenž se narodil v Soulu, odkud ve čtyřech letech odjel s rodiči do Spojených států amerických.

Zničil mu hrany

Cho před finále MS družstev zničil na příkaz kouče hrany bruslí Jeanovi, jenž to zjistil těsně před startem a za Kanadu tak mohli nastoupit pouze tři závodníci. Není jasné, proč Američané chtěli poškodit Kanaďany, protože sami se ani do finále nedostali. Sdíleli však společnou kabinu.

"Tenkrát jsem nechápal, jak se to mohlo stát. Měli jsme podezření, že s tím někdo něco udělal, ale neměli jsme důkazy," uvedl olympijský vítěz ve štafetě Jean.

Kouč Čchon Če-so, jenž před USA trénoval také jednu sezónu v Kanadě, se k nejnovějšímu obvinění nevyjádřil. Na jeho obranu se už dříve postavilo sedm členů amerického týmu včetně bronzové medailistky z OH Lany Gehringové. V prohlášení uvedli, že obvinění z týrání jsou "nepodložená" a jsou "lživým útokem na jeho charakter".

Reklama

Související témata: