Hlavní obsah

Doktoři moc nadšení nebyli, říká před Velkou pardubickou žokej Váňa

Pardubice

Může dojet pro čtvrtý triumf v řadě. A zaútočit na další primáty – třeba se stát v téměř šedesáti letech nejstarším vítězem proslulého dostihu. Josef Váňa zkusí s 11letým hnědákem Tiumenem ve 122. ročníku Velké pardubické dosáhnout toho, co se ještě nikomu nezdařilo. Při své 26. účasti může vyhrát podeváté. Tréninkový karambol a zlomenina stehna z jara jsou zapomenuty.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Žokej Josef Váňa.

Článek

Co vám vlastně řekli doktoři, když viděli, že máte bleskový plán návratu do sedla?

Radši jsem s nimi nemluvil. Asi moc nadšení nebyli. Ale kdyby bylo něco v nepořádku, asi by se ozvali. Snad jen pan primář byl hodně proti... Ten vůbec nevěřil.

Jste teď alespoň obezřetnější? Pokud to vůbec v sedle je možné...

Nemám čas na sebe dávat pozor. A jedu, co tělo dovolí.

Co jste musel před Velkou pardubickou dělat jinak proti minulým sezónám?

O něco víc chodit do posilovny, abych tu nohu dal do cajku.

A kromě toho?

Kolo. Brusle. Na Rolavě ve Varech je dráha, ale už můžu jezdit i u nás v Chyši.

Na koni jste v přípravě denně, ale stačí vám jediný absolvovaný dostih před Velkou na udržení rytmu a zvyklostí z ostrých bitev?

Loni jsem vyjel dřív. Letos to s Tiumenem nešlo, měl zdravotní problém. A s těma mladejma bláznama se ani nedá jezdit.

Jenže Velká pardubická, to je už jiný případ...

Je to dostih tak nějak pro mě.

Z rekordů slavného dostihu:
Nejúspěšnější jezdci: Váňa 8 vítězství (4x Železník, 1x Vronsky, 3x Tiumen)/25 startů, Chaloupka 4 (3x Korok, 1x Václav)/18, Gehm 4 (2x Registana, 1x Chalco, 1x Maskul)/5
Nejúspěšnější koně: Železník 4 výhry/8 startů, Tiumen, Brigant, Sagar 3/3, Epigraf a Korok 3/4, Peruán 3/6, Lady Anne 3/7
Nejúspěšnější trenéři: Váňa 9x (1x Cipísek, Vronsky, Chalco a Decent Fellow, 2x Sixteen, 3x Tiumen), Olehla 6x (4x Železník, 2x Registana), F. Holčák 5x (1x Valencio, Libentína, Rigoletto, Erudit a Maskul), Čermák 4x (3x Sagar, 1x Festival), Horáková 3x (3x Peruán)

Železník a Tiumen, s nimiž jste urval čtyři, resp. tři výhry, byli každý jiný. Spojuje je aspoň něco?

Železník se hůře ovládal, Tiumen je kůň i pro důchodce. Má pořád smysl pro vyhrávání. Jako Železník.

Co protivníci? Určitě na vás mají políčeno, už je musí pořádně štvát, že vládnete tak dlouho.

Těžký soupeř určitě bude Trezor. Vyhrál dvě kvalifikace. A jsou tu další.

Cizinci? Podle odborníků to je vyšší kategorie, než bývalo zvykem...

Jsou to koně, kteří vítězí. Kros je ale specifický, zkušenost rozhoduje. Když kůň zná dráhu, má velkou výhodu. Ví, jak ošulit skoky, které nemusí jít naplno, šetřit síly a na konci přidat.

Už jste dal najevo, že váš konec kariéry ještě přijít nemusí, i když manželka i syn vám to doporučují. Dokážete si vůbec představit, že byste nevyrazil na Taxis?

Už jsem to zažil. Stal se ze mě divák. To když jsme kdysi nenahlásili koně do Velké včas. Ale na tribuně to není pro mě.

Karel Gott slíbil, že na vás přijde, vypadalo to na pardubické setkání legend. Nakonec posílá jen zdravici. Mrzí vás, že to s jeho účastí v dějišti dostihu nevyšlo?

Prostě neměl termín. Zpěv je jeho džob. Jako pro mě koně. Tak se nedá nic dělat.

Asi by se vám náramně líbilo 20. října slavit šedesátiny s plejádou dalších rekordů z Velké, včetně překonání zatím nejstaršího vítěze Vladimíra Hejmovského.

Ale já v tomhle termínu už léta neslavím. Nechávám to na konec sezóny, se všemi známými...

Kdo jede 122. Velkou pardubickou:
FAVORIT: 12 Tiumen/žokej Váňa st.
NEJVÁŽNĚJŠÍ SOUPEŘI: 20 Trezor/ž. Treadwell, 14 Ronino/ž. Kousek, 7 Klaus/ ž. Myška, 1 Valldemoso/ž. Andrés, 3 Belmont/ž. Váňa ml., 4 Sixteen/ž. Bartoš, 13 Uncle Junior/ž. Mullins, 17 Maljimar/ ž. Reveley
STŘED POLE: 11 Karlsbad/ž. Boyer, 16 Tomis/ž. Mátl, 2 Nikas/Tůma, 18 Orphee des Blins/ž. Faltejsek, 22 Bremen Plan/Sovka, 23 Doctor Pat/ž. McLernon, 15 Grilias/ž. Hamblin
OUTSIDEŘI: 9 Aspirant/Velek, 10 Mandarino/ž. Kašný, 5 Cabernet/Benš, 6 Imbir/ž. Novák, 8 Wyona/Kubík, 19 Argentan/ž. Stromský, 21 Le Jackpot/ž. Brečka

Reklama