Hlavní obsah

Sáblíková překonala krizi a jde do boje

Heerenveen/Praha

Královnu rychlobruslařských dlouhých tratí Martinu Sáblíkovou čeká dnes v 16 hodin start úvodního závodu Světového poháru. Na oválu v nizozemském Heerenveenu pojede 3000 m. V podvečer se pak Karolína Erbanová představí ve sprintu na 500 m.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

„Před startem se ctím dobře, nemám žádné výrazné zdravotní problémy, ale před týdnem jsem měla menší výkonnostní krizi. Nešlo mi to. Naštěstí jsem se z toho dostala včas. I když... To se vlastně pozná až při samotném závodě,“ přiznala v rozhovoru pro Sport.cz a Právo Sáblíková.

Nejrychlejší je Beckertová

Na heerenveenském oválu se sešly všechny největší soupeřky české rychlobruslařky. „Všechny jezdí strašně rychle. Tak mi to alespoň připadalo při tréninkách, které jsem viděla. Tradičně nejvíc čekám od německých závodnic, především Beckertové, která letos jezdí vynikající časy na tři kilometry. Určitě se budou chtít ukázat nizozemské rychlobruslařky a Kanaďanky. Samozřejmě překvapit mohou i další. Všechno se ukáže až při samotném závodě. Ten první vždycky udává tón celé sezóny nebo alespoň té její první části, protože se jedou tři svěťáky po sobě,“ říkala před startem Sáblíková.

„Po sérii titulů mistryně světa a vítězstvích ve Světovém poháru si nemohu klást nízké cíle. V každém závodě chci bojovat o pódium, ale zlaté medaile dopředu nikdy neslibuji. Důležité je, že mám pořád velikou motivaci soupeřky porážet. Ta předstartovní nervozita ze mne spadne, když vjedu na let,“ dodala Sáblíková.

Novák je optimista

Trenér Petr Novák je před startem Světového poháru optimista. „Martina je v dobré formě. Zajíždí kvalitní časy. Soupeřky jsou hodně rychlé, ale já jsem přesvědčen, že znovu bude bojovat o nejvyšší příčky,“ zdůraznil s tím, že se zlepšila i na patnáctistovce, kterou pojede v Heerenveenu v sobotu.

Spokojený je i s výkony Karolíny Erbanové. „Na pětistovku udělala pokrok. Má na to, aby se dostala mezi desítku nejlepších a pokud půjde výkonnostně dál nahoru, vyhnou se jí zranění, pak může útočit v průběhu sezóny i na pódium,“ liboval si Novák. Erbanovou čekají v Heerenveenu dva závody na 500 m, patnáctistovka v neděli možná i kilometr.

Reklama