Hlavní obsah

Baumrtová si splnila tajný sen o světové medaili, dopřeje si oblíbenou čokoládu

Martin KézrPrávo

O světové medaili z Istanbulu se odvážila pouze tajně snít, teď už ji ale Simona Baumrtová má v kapse. Po deseti letech získalo Česko na plaveckém MS v krátkém bazénu cenný kov, když 21letá znakařka dohmátla třetí na stometrové trati.

Foto: Profimedia.cz

Plavkyně Simona Baumrtová prožívá fantastický rok - na světovém šampionátu v Turecku získala bronz.

Článek
Fotogalerie

„Měla jsem pocit, že medaile v Turecku bude viset hodně vysoko, ale nakonec tady pro mě jednu měli," smála se Baumrtová, která ve finále časem 57,18 překonala o sedm setin sekundy svůj vlastní český rekord z nedávného evropského šampionátu, kde také brala bronz.

„K těm všem evropským medailím mám tedy už i světovou. Je to naprosto neskutečně, ani nevím, co se to se mnou vlastně děje a těžko mohu líčit nějaké pocity," zalykala se štěstím chomutovská plavkyně, která si za životní úspěch určitě nedopřela oblíbenou čokoládovou nutellu.

Na startu si říkala, že když posune hranici rekordu, bude to snad blízko stupňů vítězů. „Ale nechtěla jsem se tím nějak svazovat a spíš jsem myslela na to, abych dobře zvládla vyvlnění po startu i všechny obrátky i dohmat. Vyšlo mi to krásně," tvrdila Baumrtová, která svou už sedmou individuální medailí z vrcholných akcí naplnila roli nástupkyně rovněž ryzí znakařky Ilony Hlaváčkové.

Už má splněno

Právě Hlaváčková na začátku 21. století pravidelně vozila medaile, její stříbrný čas z MS v krátkém bazénu v roce 2002 ale byl dvě vteřiny horší než istanbulský výkon Baumrtové. „Parádní zakončení nesmírně náročné sezóny a celkem fajn dárek," připomněla i svůj středeční svátek a uznala, že prožívá neuvěřitelný rok.

Vybojovala medaili na letním ME v Debrecínu, při olympijské premiéře plavala pokaždé v semifinále, před třemi týdny na krátké Evropě v Chartres brala dokonce čtyři cenné kovy (jeden štafetový) a nyní v Istanbulu definitivně vstoupila do české plavecké historie. Dlouhá sezóna se čtyřmi vrcholy už ale Baumrtovou unavuje. „Už na sobě cítím, že to je dlouhé. Tělo si říká o odpočinek, už mě i dost bolí, ale pár dnů snad ještě vydržím."

V Istanbulu ji ještě čeká páteční závod na 200 metrů znak a víkendový sprint na padesátce. „Nikdy nevím, která ze tří tratí se mi povede nejvíc. Můžu být ale úplně v klidu, tady v Istanbulu už mám víc než splněno," zase se usmála Baumrtová.

Reklama

Související témata: