Hlavní obsah

Bobrovová a Solovjov získali premiérový evropský titul v tancích

Záhřeb

Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov se poprvé stali mistry Evropy v tancích na ledě. Při absenci obhájců titulu Nathalie Péchalatové a Fabiana Bourzata z Francie odrazili nápor krajanů Jeleny Ilinychové a Nikity Kacalapova a po dvou stříbrech se dostali až na stupínek nejvyšší. Bronz získali Italové Anna Cappelliniová a Luca Lannotte. Čeští reprezentanti Lucie Myslivečková a Neil Brown si oproti krátkému tanci o jednu příčku pohoršili a skončili čtrnáctí.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ruští krasobruslaři Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov

Článek

Boj o zlato byl nebývale vyrovnaný. Jako první nastoupili Bobrovová se Solovjovem, kteří po krátkém tanci těsně vedli. Za vystoupení, v němž na ledě ztvárnili příběh nešťastné lásky, získali nejvyšší známku v dosavadní kariéře, jen sedmnáct setin pod stobodovou hranicí.

Jejich krajané Ilinychová a Kacalapov pak předvedli rovněž technicky výborné vystoupení na hudbu z filmu Duch a dokonce se ve volném tanci dostali o 16 setin přes 100 bodů. V součtu obou částí soutěže ale za zkušenějšími krajany zaostali o jedenáct setin. Po loňském bronzu však ve věku osmnácti a jednadvaceti let získali už druhou evropskou medaili.

Po technické stránce vůbec nejlepší volný tanec předvedli Cappelliniová a Lanotte na hudební doprovod z filmu Kmotr. Italové však za vedoucím duem o něco zaostali ve známce za programové komponenty a na posun vzhůru jim to nestačilo. Díky známce přes 99 bodů však s přehledem uhájili svou první velkou medaili. Dočkali se jí po osmi letech spolupráce.

Myslivečková s Brownem si pro volný tanec zvolili hodně moderní hudbu. Navzdory jednobodovému odpisu za příliš dlouhou zvedanou figuru si výkonem 74,10 bodu o zhruba 5,5 vylepšili osobní rekord a oproti loňskému ME poskočili o pět míst vzhůru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.