Hlavní obsah

Super Bowl nabídne bratrovražedný souboj trenérů

New Orleans

Nikoli Super Bowl, ale Brother Bowl. Tak zní nové přízvisko nedělního finále zámořské ligy amerického fotbalu NFL mezi San Franciskem 49ers a Baltimorem Ravens. Vůbec poprvé v historii soutěže se totiž stalo, že oba finalisté mají za hlavní trenéry sourozence.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Zleva John Harbaugh a jeho bratr Jim.

Článek

Právě duel padesátiletého Johna Harbaugha trénujícího Baltimore a o rok mladšího Jima vedoucího San Francisco je největším lákadlem 48. finále. Podle samotných bratrů je však jejich souboj přeceňovaný.

"Pro zápas je úplně jedno, kdo jsou trenéři a jaký je mezi nimi vztah," řekl mladší Jim. "Tento Super Bowl je požehnání, ale i prokletí. Požehnání proto, že hraju proti bratrovi, a prokletí, že se neřeší skoro nic jiného, než že hraju proti bratrovi," dodal.

Kromě bratrského souboje půjde také o duel dvou týmů, které nikdy v Super Bowlu neprohrály. San Francisco proměnilo v zisk poháru všech pět dosavadních účastí, naposledy však už v roce 1994. Baltimore vyhrál v roce 2000 při svém jediném postupu.

Překvapiví finalisté

Oba finalisté jsou poměrně překvapiví. Tým 49ers postoupil po velkém obratu ve finále Národní konference, když už prohrával s favorizovanou Atlantou 0:17 a 14:24. Ve druhé půli už ale soupeři nedovolil ani bod a duel otočil ve svůj prospěch na 28:24.

Daleko překvapivější je však účast baltimorských Krkavců, kteří nejprve ve čtvrtfinále Americké konference vyřadili po dvojím prodloužení nejlepší tým základní části Denver a ve finále loňského účastníka Super Bowlu a nejúspěšnější tým posledních let New England Patriots po výhře 28:13.

Poslední zápas Lewise

Pozornost se kromě bratrů Harbaughů zaměřuje také na linebackera Baltimoru Raye Lewise, který už dříve oznámil, že po play-off půjde do sportovního důchodu, takže ho čeká poslední zápas. Jedna z největší hvězd soutěže a ikona Baltimoru tak má šanci zakončit kariéru svým druhým titulem a prvním po 12 letech. Tehdy byl dokonce vyhlášen nejužitečnějším hráčem Super Bowlu.

"Teď ale nemyslím na nic jiného než na zápas a na studium herních systémů San Francisca. Co bude potom, zatím neřeším," řekl Lewis.

První velké finále to bude pro oba quarterbacky. Jak baltimorský Joe Flacco, tak Alex Smith ze San Fransciska mají šanci výrazněji zazářit. Ani jeden z nich však není vyhlášeným specialistou na hru vzduchem, a tak se dá očekávat, že oba týmy nabídnou především taktickou běhovou bitvu s důrazem na silnou obranu.

Dějištěm finále, které je každoročně nejsledovanější sportovní událostí ve Spojených státech amerických, je New Orleans. Třicetivteřinová reklama během utkání vyjde na 4 milióny dolarů (asi 75,7 miliónu korun).

Reklama za milióny

Poločasovou show obstará hudební diva Beyoncé, která zřejmě vystoupí společně s bývalými kolegyněmi ze skupiny Destiny's Child a svým manželem Jay-Z. Hymnu před utkáním zazpívá Alicia Keys.

Zápas začne v noci na pondělí. Přímý přenos vysílá od 0:30 stanice Sport1.

Reklama