Hlavní obsah

Zakletá K2. Jaroš musel po další operaci prstů letošní expedici zrušit

Praha

Nepřestávající problémy s následky omrzlin po loňské expedici na Annapúrnu přinutily horolezce Radka Jaroše k rozhodnutí podstoupit další operaci postižených prstů na nohách. Chirurgický zákrok, který proběhl minulý pátek ve Vysokém nad Jizerou, znamenal smutnou jistotu: nejúspěšnější český himálajista se o vrchol K2, poslední osmitisícovky, na jejímž vrcholu ještě nestál, letos nepokusí.

Foto: Sport.cz

Radek Jaroš musel po neplánované operaci zrušit expedici na K2. Lékaři mu při zákroku odstranili další tkáň ze tří prstů na nohách.

Článek

Jaroš se na přelomu roku vrátil po mnohaměsíční pauze k tréninku a i přes to, že poslední lékařský zákrok podstoupil neplánovaně v prosinci, věřil, že bude schopen letošní expedici na K2 zrealizovat. Přetrvávající potíže ale jeho plány nasměrovaly jinam. „Problémy s malíčkem na levé noze narůstaly, bolest mi bránila v pořádném tréninku. Navíc jsem začínal pokulhávat, protože jsem bolesti uhýbal a odnášela to kyčel a koleno druhé nohy. Po mnoha konzultacích a vyhodnocení rentgenových snímků, ale hlavně stavu noh, jsem se rozhodl pro další a co nejrychlejší operaci," poznamenal na svém webu rodák z Nového Města na Moravě.

Lékaři na konci minulého týdne při zákroku odstranili tkáň z postiženého malíčku a museli říznout i do levého palce a ukazováčku pravé nohy. „I když jsem byl v celkové narkóze, bolelo a bolí to jako sviňa! Takže je ze mě zase troska, doma se belhám o berlích a posunuju se po podlaze jako mrzáci v Káthmándú," přiblížil Jaroš nepříjemnou realitu.

Přestože lékaři pracovali při zákroku s živou tkání a rány by měly být rychleji zhojené, má Jaroš jasno: stihnout přípravu na K2 je nemyslitelné. „Bylo by bláhové si myslet, že to, co se dělo poslední rok, se na mě nepodepíše. Výpadky v tréninku jsou obrovské a jizvy po amputacích budou hodně čerstvé. Sice jsem zrovna minulý týden zabukoval letenky, expedici na K2 už ale nemá smysl řešit a přesouvám ji na rok 2014," dodal.

Druhá nejvyšší hora světa tak zůstává pro Jaroše zakletá. V posledních letech se o 8611 metrů vysoký vrchol v pohoří Karákoram, který bývá označován za nejobtížnější z elitního klubu horských velikánů, pokoušel již čtyřikrát, jeho snahu ale pokaždé zbrzdily vnější okolnosti - počasí či zranění.

Reklama