Hlavní obsah

Krpálek jako světová jednička namíchl neoblíbeného Nizozemce

Praha

Jako první český judista historie shlížel na všechny soky z pozice světové jedničky. Lukáš Krpálek se triumfem na nedávném prestižním pařížském Grand Slamu, který je označován za judistický Wimbledon, dostal do čela žebříčku. „Hned jsme si s trenérem tu tabulku fotili, přece jen se to nepovede každý den,“ liboval si dvaadvacetiletý Krpálek.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Pozice čísla jedna kategorie do 100 kilogramů mu ale mnoho štěstí nepřinesla. Ve francouzské metropoli totiž zůstal ještě týden na soustředění, ale moc toho neodtrénoval. „Hned v pondělí na prvním tréninku byli všichni zbrklí a chtěli se prát. Já nikoho neodmítl, ale jeden Uzbek z těžké váhy se chtěl vytrhnout, a já ho nechtěl pustit,“ popisoval.

Uzbek mu zranil prst

„A jak jsou Uzbeci silovější, vytrhl se a já mám od té doby špatný prst,“ vyprávěl, jak přišel ke zranění prostředníčku. „Natekl mi, je tam nějaký miniaturní odštěpek, ale já sádru odmítl. Potřebuju trénovat, i když teď se prát stejně nemůžu, tak jen chodím do posilovny,“ doplnil Krpálek.

Nemohl tak minulý týden odjet na turnaj do Düsseldorfu, a tak pozici jedničky přepustil jinému Uzbekovi Ramziddinu Sajidovovi. Jak věří, jen dočasně. „Koncem března je turnaj Grand Prix v Turecku, tam bych chtěl skočit zase na první místo. To je teď spolu s mistrovstvím Evropy moje hlavní motivace,“ přiznal.

Mají špatný vztah

I dočasný pobyt na judistickém trůnu měl pro Krpálka jeden příjemný efekt. Namíchl totiž nizozemského soupeře Henka Grola, bronzového medailistu z posledních dvou olympiád.

„Máme špatný vztah. Když teď skončil třetí a já vyhrál, odešel z focení, tolik mi to nepřál. Tak byl dobrej pocit ho naštvat tím, že jsem jednička,“ usmíval se Krpálek.

„Nizozemci obecně nemají dobrou pověst. Všichni ostatní pozdraví, Grol jen sklopí hlavu. Až na výjimky jsou odměření a nekamarádští,“ navázal na Krpálka jeho kouč Petr Lacina.

Reklama

Související témata: