Hlavní obsah

Sáblíkovou podle trenéra Nováka nahecovalo i sebevědomé prohlášení soupeřky

Soči

Spokojenost z něj přímo čišela. Trenér Petr Novák právě dovedl Martinu Sáblíkovou k desátému zlatu z mistrovství světa a přijímal gratulace ze všech stran. Neskrýval, že ho bolestí zad sužovaná svěřenkyně svojí suverenitou příjemně překvapila.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák

Článek

Napadlo vás, že by mohla vyhrát až takovým rozdílem?

Já věřil, že dnes vyhraje. Dalo by se uvažovat, že Wüstovou může porážet i na trojce, protože dneska by jí jela tak za 4:01 nejhůř.

Před závodem jste říkal, že ráno Martina nebyla úplně ve své kůži.

Byla nervózní. Já jsem jel z haly po závodě Karolíny ještě do hotelu, abych si ověřil, v jakém je stavu. A to už byla v pohodě, připravená vyhrát. Vůbec nepřijímala variantu, že by náhodou byla druhá.

Takovým rozdílem dosud pětku na velké akci nevyhrála.

Bylo tam to prohlášení Ireen Wüstové, že vyhraje pět zlatých a to Martinu trochu vytočilo. Řekla si: „Tohle je moje distance a na ní jsem už dlouho neprohrála.“ Takže tu jela tak disciplinovaně, jak už jsem ji dlouho neviděl.

Je to hodně důležité povzbuzení před olympiádou, která se tu za rok pojede?

Myslím, že ano, protože tady je vidět, že na ledě, který tu dělají, Martina umí jet. Je trochu jiný a musí se na něm naučit. Zatím to zvládla bravurně.

Co jste na ni během závodu křičel?

Jen jsem ji informoval, kolik jede, jaký má náskok a pak už na co jede. Zezačátku jsem na ní křičel, aby jela technicky a hlavou.

Ke konci už jste jí hlásil, že bude zlato?

Ne, to si nemůžu dovolit, dokud neprojede cílem. Praskne brusle, může se stát cokoliv a takhle pokoušet osud zase nechci. Dokonce když hlasatelka v hale během jízdy říkala, že si Martina jede pro zlato, tak jsem si v duchu říkal, ať radši nepředbíhá.

Reklama