Hlavní obsah

Konečně lázně! Operaci Soči 2014 začne Sáblíková léčbou bolavých zad

Soči

Skvělá, ale bolavá. Tak charakterizovala Martina Sáblíková právě skončenou sezónu. Také si po ní dopřeje delší volno, než obvykle. „Bývalo desetidenní, teď bude jen pobyt v lázních minimálně dvoutýdenní,“ říká trenér Petr Novák.

Foto: Michail Metzel, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková v Soči

Článek

Důvod je zřejmý, snaha vykurýrovat záda, která dvojnásobné olympijské vítězce sezónu výrazně komplikovala. „Je to bolest, která jde od pánevní kosti dolů přes zadek až do zadního stehna,“ popisuje Sáblíková. „Bolí to trochu víc než před šampionátem, ale není to tak hrozné jako v lednu,“ srovnává.

Bude napravovat přetížení

Přesnější důvody bolesti bude s lékaři v dalších dnech a týdnech hledat. „Příčin je víc a nedají se jednoznačně určit. Ale na vině je přetížení a dlouhodobá fyzická zátěž,“ říká doktorka Marie Bulíčková z kolínské nemocnice, která Sáblíkovou na závody nově doprovází.

„Jsou určité metody, které mohou svalové přetížení malinko napravit. Ale je třeba na tom stále pracovat,“ dodává Bulíčková.

Operace Soči 2014 tak začne hned v pondělí, den po skončení mistrovství světa na jednotlivých tratích. „Pojedeme za jedním doktorem, budeme se domlouvat na lázních, jak dlouho tam Martinu s Kájou Erbanovou necháme,“ plánuje Novák.

Sáblíková už čtvrteční cestu do toušeňských lázní netrpělivě vyhlíží. „Těším se, moje záda asi ještě víc než já,“ připouští. Představa úplného volna mezi jednotlivými procedurami jí ale je proti srsti. „Nevydržím to,“ ví.

„Stejně se budu muset jít třeba jenom proklusat, nemůžu celou dobu ležet v posteli. Poběžím jako turista, aby nohy něco dělaly, protože kdyby tři týdny jen ležely v posteli, špatně bych se do toho dostávala,“ uvědomuje si.

Kolo jen doplňkem

Stav zad pak bude mít rozhodující slovo v jejích plánech na cyklistickou sezónu. „Blíží se olympiáda, to je bod číslo jedna,“ má Novák jasno o prioritách. Sáblíková se dohodla na spolupráci s cyklistickou stájí Ettix, ale žádné závazky, co se týče absolvovaných závodů, z toho nevyplývají.

„Pokud bude startovat na mistrovství republiky, tak jen v časovce a i ta by musela zapadat do tréninkového plánu. Cyklistika je rozhodně doplňkový sport,“ zdůrazňuje Novák. „Já bych tu republiku odjela ráda, ale odvíjet se to bude od mého zdravotního stavu,“ přikyvuje Sáblíková.

Reklama