Hlavní obsah

Český úspěch v Himálajích. Holeček s Hrubým dokončili prvovýstup na Talung

Praha/Káthmándú

Cíl první, splněn. Čeští horolezci Marek Holeček a Zdeněk Hrubý úspěšně završili úsilí o prvovýstup na sedmitisícovku Talung (7349 metrů) ve východním Himálaji a po týdenním pobytu ve stěně prostoupili novou cestu. "První díl expedice Never Stop Exploring - Nepál lze označit za exkluzivně úspěšný," hlásí z Káthmándú Holeček.

Foto: archiv Marka Holečka

Talung

Článek
Fotogalerie

Právě Holeček se do oblasti třetí nejvyšší hory planety Kančendžengy vracel k rozdělané práci: o prvovýstup severozápadním pilířem na vrchol Talungu se pokoušel již v roce 2004, tehdy ale neuspěl. Podobně jako další vyzyvatelé. „Britové dokonce vypsali na severozápadní pilíř grant," glosoval v polovině dubna před odletem do Nepálu.

Po šesti týdnech mohli Češi vyslat do světa jednoznačný vzkaz: cíl splněn. „Shrnuto a potrženo: prvovýstup alpským stylem severozápadním pilířem na vrchol Talungu, za sedm dní lezení ve stěně a šest přetrpěných bivaků, ve dvou lidech bez další cizí podpory. Délka výstupu 2500 metrů, obtížnost M6+, WI6," složil Holeček stručnou vizitku výstupu.

Ve světovém měřítku oceňované české horolezectví čeká už více než dvě desítky let na prvovýstup na osmitisícovku, Holeček řadí hodně vysoko i Talung. „Z českého horolezeckého úhlu se jedná o nejlepší výstup v Himálajích od pádu bolšána, a to prosím bez toho, že bychom ztratili soudnost. Ze světového pohledu bude patřit mezi nejvýznamnější podniky ve velehorách letošního roku," je přesvědčený český dobrodruh.

Holeček s Hrubým se nyní vracejí domů, už za měsíc by se ale měli vydat za další výzvou. Na osmitisícovém Gašerbrumu I. (8068 metrů) v pákistánském Karákóramu na ně od roku 2009 čeká nedokončený prvovýstup jihozápadní stěnou, který museli zastavit ve výšce 7500 metrů kvůli náhlé zdravotní indispozici Hrubého. Třetím dílem dobrodružného plánu by pak měla být na přelomu roku expedice do Antarktidy s cílem výlezt na panenský vrchol Mount Fosteru na ostrově Smith Island.

Reklama