Hlavní obsah

Štrbíková s Gavlasem jsou mistry Evropy ve smíšené čtyřhře

Buzau

Stolní tenisté Antonín Gavlas s Renatou Štrbíkovou se stali mistry Evropy ve smíšené čtyřhře. Úspěch českých barev v rumunském Buzau podtrhli Michal Obešlo s Hanou Matelovovou, kteří získali bronz.

Článek

"Titulu mistryně Evropy si vážím hodně. Je asi hned za bronzem ze soutěže týmů v roce 2009," řekla ČTK v telefonickém rozhovoru Štrbíková. "Pro nás je to velký úspěch, moc si toho ceníme," radoval se šéf svazu Zbyněk Špaček.

Štrbíková s Gavlasem jsou prvními českými mistry Evropy od Jindřicha Panského s Marií Hrachovou, kteří získali titul v mixu v Praze 1986. Poslední individuální evropskou medailí byl bronz Petra Korbela z roku 2000.

Gavlas se Štrbíkovou zdolali v semifinále Obešla s Matelovou těsně 4:3 na sety. "To byl náš nejtěžší zápas," řekla Štrbíková.

Ve finále Češi porazili 4:1 Slováky Lubomíra Pišteje a Barboru Balážovou, kteří o kolo dříve vyřadili obhájce Andreie Filimona s Elizabetou Samaraovou z Rumunska. Klíčovým momentem byla koncovka čtvrtého setu, v němž Gavlas se Štrbíkovou za stavu 8:10 odvrátili dva setboly a sadu získali poměrem 12:10. "Byli jsme lepší takticky, hráli jsme na ně chytře, a to rozhodlo," řekla Štrbíková.

Samostatný evropský šampionát ve smíšené čtyřhře se hraje od roku 2009. "Nehráli to sice všichni, ale přesto tady byly hodně silné páry. Titul mistrů Evropy je titul mistrů Evropy a nikdo nám to už nevezme," řekla Štrbíková.

Turnaj byl náročný po fyzické stránce. Po sobotních zápasech ve skupinách se dnes hrálo čtvrtfinále, semifinále i finále. "A v hale bylo snad padesát stupňů, takže oslavou bude, že večer doma padnu do postele únavou," řekla Štrbíková.

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu ve smíšené čtyřhře v Buzau (Rumunsko):
Semifinále:
Gavlas, Štrbíková - Obešlo, Matelová (všichni ČR) 4:3 (9, -5, 8, 9, -10, -7, 7), Pištej, Balážová (SR) - Filimon, Samarová (Rum.) 4:1 (8, 3, 4, -4, 8).
Finále:
Gavlas, Štrbíková - Pištej, Balážová 4:1 (-9, 9, 9, 10, 5).

Reklama