Hlavní obsah

Vachun se raduje z judistického ocenění a těší se na Krpálka

Rio de Janeiro

Michal Vachun se těší z prestižního ocenění, na které ještě nikdo před ním ze zástupců českého juda nedosáhl. Bývalý reprezentant, trenér a nynější funkcionář od mezinárodní federace IJF v neděli dostal Zlatou medaili za zásluhy a dlouhodobý přínos svému sportu. Vachuna taková pocta během světového šampionátu v Riu de Janeiro, kde se v roce 1965 na stejné akci symbolicky sám představil na tatami, mile překvapila. Věří, že zažije ještě větší radost, až bude slavit úspěch některého z reprezentantů.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek s bronzovou medailí z mistrovství světa v Paříži.

Článek

Nejvíc si slibuje od Lukáše Krpálka, úřadujícího mistra Evropy ve váze do 100 kilogramů, který půjde do akce na konci týdne. "Hlavní je, aby přišla zlatá medaile v sobotu, protože na Lukáše se moc těším. Každý podobný úspěch prestiž českého juda strašně zvedá a já bych za zlato na tatami tu svoji medaili klidně vyměnil," uvedl Vachun v dějišti mistrovství. "Ale i ocenění, které se mi teď dostalo, si moc považuju. Beru to opravdu jako velkou čest. I když zase nejsem takový, že bych se s tím někde měl vychloubat nebo si medaili doma vystavoval na poličce," řekl s úsměvem.

Vachun pracuje jako šéftrenér českého svazu a vysoké funkce zastává i v zahraničí. Je viceprezidentem Evropské judistické unie (EJU) pro sport a zasedá ve sportovní komisi Mezinárodní judistické federace (IJF). Do historie se zapsal třeba tím, že jako první Čech v roce 1965 vyrazil na mistrovství světa právě do Ria, dlouho vedl československou i českou reprezentaci a v letech 1989 až 1996 post šéftrenéra zastával i na Islandu, judisticky předtím takřka "nepolíbené" zemi.

"Mezinárodní federace při udělování zlaté medaile právě připomněla i toto moje působení a pomoc při rozvoji českého juda. S lidmi z Islandu jsem dál v kontaktu. Jejich závodníci do Čech jezdí na kempy a já se tam zase vydávám na seminář nebo u jiné příležitosti," líčil Vachun.

K trenéřině by se už nevrátil

Současná pozice funkcionáře v několika prestižních funkcích mu vyhovuje. K trenéřině, jíž se věnoval asi 40 let, by se prý už nevrátil. Za žádnou cenu. "V neděli při losování mistrovství jsem si třeba oddechl, že už nemusím bádat nad soupeři a prožívat všechny ty stresy s tím spojené. Je to nesrovnatelně náročnější práce. Člověk nespí, padá na něj veškerá odpovědnost. Trénování už není nic pro mě, ani kdybych dostal do ruky nějaký nevybroušený diamant," prohlásil Vachun, pod jehož vedením československá reprezentace získala tři medaile na MS a devět na ME.

"Někdy si říkám, jak dlouho jsem tu trenéřinu mohl dělat. Musíte mít věk, energii a neutuchající elán. Jeden můj kolega z EJU říká, že by raději šel dělat taxikáře. A to měl nabídku od belgické reprezentace," uvedl Vachun, který teď u českého týmu drží palce svému následovníkovi Petru Lacinovi.

Ten s Krpálkem sbírá úspěchy na mnoha frontách a v dubnu ho přivedl k triumfu na ME. "Petr dělá fantastickou práci, lidi za ním jdou a jsem rád, že někdo takový náš nároďák dělá. České judo jde nahoru, máme výsledky a čtyři, pět kluků je v širší špičce. Krpoš (Krpálek) je samozřejmě absolutní elita. Teď bychom potřebovali, aby se prosadila i nějaká dívka. Tam máme mezeru," řekl Vachun.

Reklama

Související témata: