Hlavní obsah

Vrátí se zápas na olympiádu? S novými pravidly bude zase koukatelný, věří kouč Švec

Praha

Stejně jako ostatní zápasníci po celém světě bude reprezentační kouč Marek Švec netrpělivě sledovat nedělní verdikt Mezinárodního olympijského výboru, který rozhodne, zda se zápas po únorovém vyřazení vrátí do programu OH. Jeho soupeři jsou squash a baseball se softballem.

Foto: Profimedia.cz

Zápasnický kouč Marek Švec.

Článek

Jste optimistou?

Jsem. Zápas do toho boje jde jako favorit a měl by uspět. Jak jsem byl v zimě rozladěný, když došlo k vyřazení, tak nakonec by mohlo platit, že všechno špatné je pro něco dobré, protože se udělalo hodně pozitivních věcí.

Myslíte velkou obměnu ve vedení mezinárodní zápasnické federace FILA?

To jsou hlavní důvody, které zápasu pomohly.

A úpravy pravidel?

Ty ještě probíhají, pořád se hledá ideální řešení. Už teď vedení FILA nastolilo nějaké kroky dopředu, když se to doladí, mohla by z toho být taková pravidla, že zápas bude zase koukatelný sport.

Semkl se pod vlivem vyřazení z programu zápasnický svět?

Určitě, vznikla řada různých podpůrných akcí od Maďarska po USA, prostě po celém světě, aby se o zápasu víc vědělo i mezi laickou veřejností.

Kdyby zápas neuspěl, napadá vás, co by se pro jeho atraktivitu dalo ještě udělat?

Asi ne, udělalo se hodně. Doufám, že to pro Mezinárodní olympijský výbor bude dostatečné a zápas přijme zpátky mezi olympijské sporty.

Návrat je pravděpodobný
Návrat zápasu do olympijské rodiny považuje za pravděpodobný místopředseda Českého olympijského výboru pro přidružené sporty Filip Šuman. „Ruský vliv je značný a zápas tam má velkou politickou podporu. Může ho ohrozit snad jen obava, aby se výkonný výbor nedostal do pozice, že před pár měsíci ho vyřadil a teď ho chce zpátky,“ myslí si Šuman.Dalším dvěma kandidátům tolik nevěří. „Baseball je poškozený přístupem zámořské ligy MLB, která hráče na hry nepustí, čímž jsou šance téměř na nule. Squash spustil intenzivní kampaň, ale v konkurenci zápasu to asi stačit nebude,“ předpokládá Šuman, předseda České florbalové unie.

Reklama