Hlavní obsah

Indickému olympijskému výběru zřejmě po roce skončí suspendace

Dillí

Indická olympijská asociace (IOA) přijala těsně před vypršením lhůty od Mezinárodního olympijského výboru dodatek k řádům, který zabraňuje funkcionářům odsouzeným za korupci kandidovat ve volbách. IOA nyní doufá, že MOV zruší suspendaci, která trvá už od loňského prosince.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Olympijská pochodeň pro OH v Soči.

Článek

„Změnili jsme stanovy. Až tuto úpravu uzná MOV, zruší svou suspendaci a my budeme moci provést nové volby," řekl novinářům jeden z členů IOA S. Reghunathan, jenž dnešnímu zasedání předsedal.

Podle dodatku v regulích nesmějí funkcionáři, kteří byli obviněni z vážných korupčních činů, vykonávat funkce a nesmějí se zúčastnit voleb. V této souvislosti podali rezignaci generální sekretář Lalit Bhanot, který loni strávil 11 měsíců ve vazbě kvůli vyšetřování korupce, a prezident IOA Abhaj Singh Čautala.

„Odstupujeme pro dobro indických sportovců a také kvůli tlaku od MOV," uvedl Čautala, který se stal prezidentem při loňských kontroverzních volbách, jež byly důvodem suspendace ze strany MOV.

Kvůli ročnímu trestu nedostávali Indové od Mezinárodního olympijského výboru peníze a jeho sportovci nesměli závodit pod indickou vlajkou. Indové potřebovali situaci změnit i kvůli tomu, že je příští rok čekají Hry Britského společenství a Asijské hry.

Pokud MOV úpravu řádů akceptuje, budou se nové volby konat 9. února.

Reklama

Související témata: