Hlavní obsah

Vernerovu parádní sezónu brzdí naražená záda. Ale Vánoce soupeřům dělat nechci, říká

Praha

Snad aby mu nepřišel start jeho poslední krasobruslařské sezóny až příliš dokonalý, potkala Tomáše Vernera zdravotní nepříjemnost. Po pádu při tréninku si narazil záda, musel vynechat univerziádu a fit nebude ani pro mistrovství republiky v Bratislavě v pátek a v sobotu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Krasobruslař Tomáš Verner.

Článek

Co se vám přihodilo?

Před dvěma týdny jsem upadl tak, jak se mi to povedlo naposled snad před patnácti lety. Při normálním bruslení jsem škobrtl a narazil si levou stranu zad. Byl jsem u pana profesora Koláře, udělali jsme rentgen, jestli to není něco vážnějšího. Naštěstí jsou záda jen naražená, nemusíme odkládat starty, ale nějaký týden budou bolet.

Můžete skákat i čtverné skoky?

To je jediné, co nedělám. Už při trojném toeloopu ten pohyb bolí, tak ho vynechávám a čtverák na mistrovství republiky nebude. Ale to pro mě není vrchol sezóny.

Jak se s bolavými zády vyspíte?

Právě že to je zásah do důležité části mého života, protože já spánek miluju. Navíc se hodně převaluju, ale teď můžu spát jen na pravé straně, každé převalení by znamenalo probuzení.

V minulých letech vás trápily ještě větší zdravotní problémy, takže vás aktuální trable nemohly úplně rozhodit.

Měl jsem teď sezení s Danem Landou a shodli jsme se, že každého sportovce před vrcholem sezóny něco počká. Tohle není nic výjimečného.

Teď vás čeká poslední mistrovství republiky, cítíte nostalgii?

Samozřejmě si uvědomuju si, že to je poslední rok. Ale někdy je třeba odejít ze sportu, krasobruslaři nemají nejdelší životnost. Snažím se nepřemýšlet, jestli jedu poslední Nepelův memoriál nebo mistrovství republiky. Stejně směřuju k olympiádě, to bude poslední závod.

Po Soči ale ještě následuje mistrovství světa. Tam se nechystáte?

Přijde mi nelogické, že máme v jeden rok mistrovství Evropy, světa i olympiádu. Rozhodl jsem se ještě letos závodit kvůli startu v Soči, tím to krásně završím. Mistrovství světa už jsem odjel spoustu, olympiáda má pro mě daleko větší váhu.

Zmínil jste zpěváka a mentálního kouče Dana Landu. Je teď vaše spolupráce užší?

On byl jedním z důvodů mého návratu z Kanady do Oberstdorfu. Byli jsme týden v Chorvatsku, z toho soustředění čerpám doteď. Po minulé sezóně jsem měl šrámy na duši a já nejsem žádný drsňák, ale citlivý typ, duše je pro mě důležitá. Postavit se na led před čtrnáct rozhodčích, kamery a tisíce lidí s pochybnostmi je těžké. A Dan mě zatím spravil.

Na mistrovství republiky budete útočit na desátý titul, dva vám sebral Michal Březina.

Spíš jsem je svými zaváháními Michalovi předal. Každá moje chyba je dárek pro soupeře a já jim nechci dělat Vánoce přes sezónu.

Jste s Březinou v kontaktu?

Víme o sobě přes Facebook, ale nevoláme si každý týden, abych mu říkal, že mi nejde salchow, a on odpovídal, že to je škoda, ale jemu zase nejde toeloop… (úsměv)

Reklama