Hlavní obsah

SPECIÁL 2013: Obhajoba Davis Cupu, skvělá sezóna Hejnové. Fotbalisté i hokejisté propadli

Praha

Přestože letošní sportovní rok neměl jednoznačný vrchol v podobě olympijských her, byl i tak doslova nabitý událostmi. Připomeňte si všechny důležité okamžiky v ročence, kterou tradičně sestavila redakce Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Článek

Chutný dezert na závěr letošního sportovního menu servíroval v polovině listopadu český daviscupový tým. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem po loňském finálovém triumfu nad Španělskem nezaváhali ani letos proti Srbům, jimž na domácí půdě nestačila ani přítomnost světové dvojky Novaka Djokoviče. Fedcupové družstvo na loňský triumf nenavázalo a ztroskotalo v semifinále soutěže na Itálii.

Radost sportovním příznivcům ale přinesla už zimní sezóna. Česká republika poprvé v historii přivítala mistrovství světa biatlonistů a Gabriela Soukalová, která letos vylétla jako kometa mezi elitu, spolu s ostatními reprezentanty přinesla do Nového Města na Moravě doslova euforii. A tu nezmírnil ani fakt, že Češi nakonec získali „jen" jednu medaili ve smíšené štafetě.

Sezónu snů prožila atletka Zuzana Hejnová. Ve třinácti letošních závodech na 400 metrů překážek, v nichž startovala, byla v cíli vždy první a vedle celkového triumfu v Diamantové  lize si pověsila na krk také zlatou medaili z mistrovství světa v Moskvě. V ruské metropoli rovněž triumfoval oštěpař Vítězslav Veselý, který navázal na úspěchy svého kouče Jana Železného.

Střídavé okamžiky radosti i smutku prožili zástupci kolektivních sportů. Čeští fotbalisté nezvládli kvalifikaci o mistrovství světa v Brazílii a do Jižní Ameriky se příští rok v létě nepodívají. Brankář Petr Čech naproti tomu získal s londýnskou Chelsea titul v Evropské lize a na sklonku roku se dařilo také českým zástupcům v pohárové Evropě: plzeňská Viktoria sice nepostoupila v Lize mistrů ze skupiny, třetí místo jí ale zajistilo postup do jarní fáze Evropské ligy. Tam se senzačně představí i Liberec.

Vrchol sezóny se hrubě nevydařil rovněž českým hokejistům. Tým kouče Aloise Hadamczika na mistrovství světa ve Stockholmu vypadl ve čtvrtfinále se Švýcarskem, v konečném pořadí turnaje obsadil sedmou příčku a vyrovnal tak nejhorší výsledek v dějinách samostatné české reprezentace z MS v Itálii 1994.

Reklama

Související témata: