Hlavní obsah

Štědrý den sportovců: Kreuziger se chystal na kolo, Hradilek do kavárny a Nedvěd na kapra

Praha

Vánoční svátky jsou pro většinu elitních sportovců vítaným časem, kdy mohou polevit v tréninku a jejich trenéři přimhouří oči nad ne zcela sportovní životosprávou. I když někteří nezahálejí ani Štědrý den...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Atletka Zuzana Hejnová měla stromeček ozdobený už týden dopředu.

Článek

To je třeba případ cyklisty Romana Kreuzigera. „Když to podmínky dovolí, tak na pár hodin vyjedu na biku na Štědrý den i Boží hod. A to bych se pak přece jen trochu hlídat musel. Jinak jsou ale Vánoce asi jediné dva dny v roce, kdy můžu trochu povolit a užít si svátky," přibližuje pátý muž letošní Tour de France.

Jen jeden den bude mít volno veslař Ondřej Synek. „Jen na Štědrý den, od středy už zase jedu. Trenažér, posilovna, běh, zkrátka klasický suchozemský trénink. Vodu záměrně vynechávám, šetřím si motivaci na jaro. To, že trénuju i přes svátky má ale taky výhodu, protože se nemusím nijak omezovat v jídle," hlásil se smíchem dvojnásobný mistr světa.

Hejnová strojila do půlnoci

Ani na štědrovečerní tabuli u většiny špičkových sportovců nechybí česká klasika - kapr a salát. To se týká i letos neporažené překážkářky Zuzany Hejnové, která bude poprvé trávit Vánoce s přítelem. „Jen porcování ryby nechám raději na mamince," poznamenala mistryně světa z Moskvy. Stromeček pak strojila s přítelem už minulý týden ještě před převzetím korunky pro nejlepšího českého sportovce roku a náramně si to prý užila. „Blbli jsme kolem toho až do půlnoci," vyprávěla pobaveně při vyhlášení ankety. Problém prý ale měla s nakupováním dárků. „Dáváme si dárky celý rok a to je pak těžké ještě něco vymyslet," líčila s úsměvem.

Naopak u Kreuzigerů byste kapra hledali marně. „Salát nechybí, ale kapra nemusíme. Většinou děláme takový mix, řízky a losos. Jinak ale držíme klasiku, polévku, cukroví...," poznamenal český cyklista.

Nabitý večer plánoval vodní slalomář Vavřinec Hradilek. „Těším se, že si odpočinu s celou rodinou. Zásadní tradiční zvyky nedržíme, samozřejmostí ale je kapr se salátem, stromeček. Hlídat se nemusím, jednou za rok to nikomu neublíží, naopak. A na půlnoc se pak chystám do jedné kavárny, sejdeme se s bratranci a sestřenicemi, tety, strejdové a je nás třeba padesát. Štědrý den nám končí třeba v pět šest ráno," přiblížil se smíchem světový šampión.

U Nedvědů v Itálii kapr chybět nebude

České Vánoce po italsku chystal fotbalový internacionál Pavel Nedvěd. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy a dnes funkcionář turínského Juventusu Pavel Nedvěd přiznal, že do Čech se na Vánoce nevydá. „Prožijeme je jako každoročně v Itálii, kde jsme doma. Ale budou typicky české se všemi zvyky, jež k nim patří a které se u nás striktně dodržují," prozrazoval. „Takže se bude servírovat i kapr a bramborový salát, i když pro děti musí manželka nachystat ještě řízky. Ale to je starost a hřiště manželky."

Italské Vánoce se od českých v některých nuancích přece jen liší. „Oni si nedávají dárky na štědrý den, jako my, ale až další den ráno. A protože jsou všichni Italové hodně věřící, vydávají se hned poté do kostela, který si nikdo neodpustí. Je to pěkný zvyk, v němž jsem se našel i já, takže ho také dodržujeme. Už z toho plyne, že se nikam nechystáme a vánoční svátky bude trávit a prožívat v rodině."

Reklama

Související témata: