Hlavní obsah

OBRAZEM: Seattle po drtivé výhře nad Denverem poprvé ovládl Super Bowl

Hráči Seattlu Seahawks poprvé v historii vyhráli Super Bowl neboli finále ligy amerického fotbalu NFL. V boji o trofej Vince Lombardiho porazili Denver Broncos jednoznačně 43:8. Zářila především jejich obrana přezdívaná Legie zkázy, která tři čtvrtiny zcela vymazala nejlepší útok soutěže vedený hvězdným quarterbackem Peytonem Manningem. Výsledkem je třetí nejvyšší výhra v historii Super Bowlu a nejvyšší od roku 1990.

Foto: Tim Farrell, Reuters

Wide receiver Jermaine Kearse (č. 15) ze Seattlu oslavuje svůj touchdown ve finále ligy amerického fotbalu NFL proti Denveru.

Článek
Fotogalerie

Oslavy po Super Bowlu

"Tohle je skvělý tým, dnes podal fantastický výkon," radoval se trenér Seattlu Pete Carroll. "Tým jsme trpělivě budovali čtyři roky a vyplatilo se to. Teď máme partu chlapů, kteří neberou nic jiného než vítězství," dodal.

V zápasových předpokladech se očekávalo, že právě Manning bude schopný si poradit s nejlepší obranou NFL v podání Seattlu, ale opak byl pravdou. Denver chyboval už při první rozehrávce zápasu a po 12 vteřinách daroval soupeři 2 body za přilehnutí míče ve vlastním bodovacím území. Šlo o vůbec nejrychlejší body v historii Super Bowlu.

Útok Denveru se celou první čtvrtinu vůbec nedostal do hry, naopak když Seattle ve druhé čtvrtině zaznamenal dva touchdowny, druhý po zachycení chybné přihrávce Manninga a 63 metrů dlouhém běhu Malcolma Smitha, bylo o vítězi jasno. Smith za svůj obranný výkon získal cenu pro nejužitečnějšího hráče zápasu.

Alespoň čestný touchdown

Navíc hned v úvodu druhé půle Percy Harvin přeběhl po výkopu s míčem celé hřiště a zvýšil už na 28:0, čímž definitivně zlomil odpor soupeře.

Denver a Manning se probrali až v závěru třetí čtvrtiny, kdy se dočkali alespoň čestného touchdownu, ale na výsledku to už nic nezměnilo a Seattle si bez problémů pohlídal výhru o 35 bodů. Větší rozdíl mezi finálovými soupeři byl jen v roce 1990 (45 bodů) a 1986 (36 bodů).

"Byl to dominantní výkon od začátku do konce. Zapsali jsme se do historie," řekl obránce Seattlu Earl Thomas.

Hvězdného Manninga zcela zastínil teprve pětadvacetiletý rozehrávač Seattlu Russell Wilson, který se stal třetím nejmladším quarterbackem v historii, který dovedl tým k triumfu v Super Bowlu. Potvrdil tak roli vycházející hvězdy, když měl do NFL nejlepší start ze všech rozehrávačů v dějinách soutěže.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL:
Seattle Seahawks - Denver Broncos 43:8 (8:0, 14:0, 14:8, 7:0).

Reklama

Související témata: