Hlavní obsah

Krpálek vládl judistům v Praze i v nejvyšší váhové kategorii

Praha

Český judista Lukáš Krpálek vyhrál při své premiéře v nejvyšší váhové kategorii nad 100 kilogramů turnaj Evropského poháru v Praze. Ve finále porazil bronzového medailistu z mistrovství světa 2009 Litevce Mariuse Paškevičiuse na ipon. Před časovým limitem vyhrál všech pět soubojů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek zvítězil v kategorii nad 100kg.

Článek

"Je to nádherný pocit vyhrát všechno na ipony, někoho uškrtit, udržet či hodit. Jsem rád, že to vyšlo, i když jsem startoval o váhu výš. O to je to cennější. Bylo to ohromně náročné, protože soupeři měli větší sílu než já," řekl Krpálek.

Krpálek, který je úřadujícím mistrem Evropy v kategorii do 100 kilogramů, v Praze startoval v nejvyšší váze kvůli tomu, aby si před obhajobou evropského titulu ušetřil náročné shazování. Dosud si vyšší kategorii zkusil jen na univerziádě v Kazani, kde však šlo o soutěž open, otevřenou všem váhám. I tehdy vyhrál.

Tentokrát v pražské hale Podvinný mlýn dominoval, když při cestě za vítězstvím zdolal i tři zástupce nejlepší třicítky světového žebříčku nad 100 kilogramů. Nejvýše z nich byl Maďar Barna Bor. "Je to medailista z ME i MS, zkušený judista. Té výhry si cením, protože jsem počítal, že přes něj neprojdu," prohlásil Krpálek, který si právě v souboji s Borem lehce poranil koleno.

"Bolelo mě i rameno. Zvažoval jsem, že bych se na to vykašlal, zvláště kdyby na mě nastoupil o 85 kilo těžší Rumun Natea. Ale Paškevičiuse znám z kempů, kde se občas pereme, tak jsem věděl, že mám šanci. Šel jsem do toho a počkal jsem si na jeho chybu," dodal.

Ostatním českým reprezentantům se v Praze tolik nedařilo. Nejlepším z nich byl Jakub Ječmínek, který ve váze do 73 kilogramů obsadil pátou příčku.

Reklama

Související témata: