Hlavní obsah

Jaroše s Maškem čeká v Himálaji "dvojboj": Nanga Parbat a K2

PRAHA

Na poslední chvíli museli horolezci Zdeněk Jaroš a Petr Mašek měnit plány před cestou do Himálaje na náročný "dvojboj" Nanga Parbat (8126) a K2 (8611 metrů). Minulý týden totiž z jejich týmu vypadl Zdeněk Hrubý a dvojice tak před nedělním odletem musela spoustu věcí změnit. Oba čeká první pokus v životě o výstup na dvě osmitisícovky v rámci jedné expedice, K2 je navíc považována za jednu z nejtěžších hor na světě.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radek Jaroš (vlevo) při tiskové konferenci po návratu z Himálaje

Článek

Přípravy na výpravu nabraly jiný směr v okamžiku, když se Jaroš chystal zaplatit letenky a na mobil mu naskočila zpráva: "Průser, nikam neletím!" Bývalý náměstek ministra financí Hrubý byl nucen svou účast zrušit na poslední chvíli kvůli pracovním povinnostem. "Pro nás to samozřejmě znamená větší finanční i psychické zatížení," řekl na dnešní tiskové konferenci Jaroš.

Hrubý měl vystoupit na Nanga Parbat (8126) a pak odjet domů. Hlavním cílem horolezců je však vrchol K2. "Ale přesto ta první část ve dvou bude jiná. Když jeden onemocní, je to horší. On navíc umí skvěle anglicky, všechno organizačně domlouval," řekl Jaroš. Navíc musel s parťákem z téměř půl tuny materiálu některé věci vybalit.

Nanga Parbat bude pro českou dvojici aklimatizačním pobytem. "Když budeme v časové tísni, Nanga Parbat jde stranou, hlavní je K2," řekl Jaroš, jenž má na svém kontě již pět vrcholů nad 8000 m včetně Čo Oju s běžcem na lyžích Martinem Koukalem. O vrchol K2 se s Maškem pokoušeli již dvakrát. Blízko úspěchu byli v roce 2001, kdy dosáhli při cestě Česenovým pilířem výšky 8100 metrů nad mořem. Počasí je ale dál nepustilo.

Do třetice všeho dobrého

"Do třetice všeho dobrého, snad nás pustí," doufají oba před nedělním odletem. Čeká je stejná cesta, což považují za výhodu. "Už víme, kde se budou dát postavit stany, kudy jít a co si tam můžeme dovolit," vysvětlil Jaroš.

Loni vylezli Jaroš s Maškem na Šiša Pangmu uznávaným alpským stylem, stejným by rádi zlezli i K2. "Ale víme, že to bude obtížné, může se stát, že to nedodržíme," připustil Jaroš. Alpský styl spočívá v tom, že horolezci si při cestě ze základního tábora na vrchol a zpět všechno nesou na jeden zátah na zádech, včetně stanů a jídla. "Bude to hodně o štěstí, není to lehká cesta, bude tam hodně nebezpečí," přidal se Mašek.

Plán mají jasný

Plán mají jasný. Do konce května chtějí postavit základní tábor pod Nanga Parbatem. Poté chtějí vylézt na vrchol novou cestou z roku 2003. Pak je čeká odpočinek ve Scardu ve výšce 2500 metrů nad mořem. "Uvidíme, jak rychle se dáme dohromady," řekl Jaroš. Nejpozději do 15. července musí stát základní tábor pod K2. Zpátečně letenky jsou objednány na 4. srpna.

Společně se česká dvojice vydává do vysokých hor počtvrté. Už se znají a umějí dělat kompromisy. "Ale myslet si, že se tam ani jednou nepohádáme se, to je blbost," usmál se Jaroš. Důvodem sporů mohou být klíčová rozhodnutí v obtížných podmínkách. "Kdo je vedoucí?" mrknul na svého parťáka Jaroš a dal tak najevo, kdo bude mít konečné slovo.

Letadlem už poslali do Himálaje 420 kilogramů materiálu, který mají díky sponzorům v letošním roce srovnatelný s nejbohatšími expedicemi světa. Nemají strach, jen respekt. A věří si. Vzali si s sebou slivovici a vítězné doutníky.

Reklama