Hlavní obsah

Kouč Sáblíkové Novák se stal Trenérem roku

Praha

Rychlobruslařský kouč Petr Novák, který stojí za úspěchy trojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové, se stal Trenérem roku v anketě Unie profesionálních trenérů Českého olympijského výboru (ČOV). Na vyhlášení v pražském Studiu Ypsilon bylo zároveň do Síně slávy uvedeno osm osobností včetně bývalého kouče fotbalové reprezentace Karla Brücknera a in memoriam hokejové legendy Ivana Hlinky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér rychlobruslařů Petr Novák se svou nejslavnější svěřenkyní Martinou Sáblíkovou.

Článek

Pětašedesátiletý Novák slavil se Sáblíkovou již pět olympijských medailí a deset titulů mistryně světa.

"Vzpamatovávám se z toho a musím přiznat, že jsem to nečekal. Moc si toho vážím. Především v individuálních sportech se v minulosti o trenéry nikdo příliš nezajímal. Děkuji unii, že se to rozhodla změnit," řekl Novák. "Martino Sáblíková, já ti děkuji, protože bez tvých výsledků bych nestál tady a nebyl bych, kde jsem. Děkuju," uvedl a rozplakal svoji svěřenkyni sedící v první řadě.

V hlasování trenérů vyhrál před fotbalovým koučem Pavlem Vrbou, který po úspěšném angažmá v Plzni převzal reprezentaci. Třetí skončil Jaroslav Navrátil, kapitán daviscupového týmu, který vyhrál soutěž v uplynulých dvou letech.

Do Síně slávy byli vedle Hlinky a Brücknera uvedeni další trenéři Marie Čermáková (plavání), Pavel Doležel (cyklistika), Bedřich Dvořák (kanoistika), in memoriam Pavel Petera (basketbal), Jan Vrábel (atletika) a Jiří Zerzáň (házená).

Unie profesionálních trenérů, která vznikla loni v lednu, je dobrovolným sdružením, do nějž zatím vstoupilo sedm desítek trenérů. Svým členům poskytuje servis v oblasti metodiky, práva a legislativy či zdravotní a rehabilitační péče.

Reklama

Související témata: