Hlavní obsah

Robot na K2. Jaroš poleze v botách s topením, dráty v kalhotách a bateriemi na těle

Praha

Hi-tech míří do nejvyšších míst planety. Společníkem Radka Jaroše při blížící se expedici na K2, která jako jediná ze čtrnácti osmitisícových vrcholů světa ve sbírce českého horolezce chybí, budou i speciálně upravené výškové boty s vyhříváním napájeným bateriemi umístěnými na tělovém pásu. „Budu něco mezi králíkem Duracellem a pákistánským teroristou," popisuje Jaroš se smíchem novinky ve své výbavě.

Foto: archiv R. Jaroše

Radek Jaroš

Článek

Horolezecký hrdina meziválečného období George Mallory by se asi v kožených okovaných botách hodně divil, kam až vývoj horolezecké techniky dokráčel. Jaroš před dvěma lety při expedici na Annapúrnu utrpěl vážné omrzliny dolních končetin, které si vyžádaly amputace na devíti prstech u nohou, a na K2 nehodlá ponechat nic náhodě. Jeho současné výškové boty mají proto na vysokém límci červené tlačítko, které má být pojistkou proti silnému mrazu.

Tlačítkem totiž může spustit odporové vytápění v podrážce, které skrz dráty napevno všité do péřových kalhot napájí baterie umístěné kvůli omezené životnosti v mrazu přímo na horolezcově těle. „Je to technický výdobytek. Tři stupně intenzity, výdrž tři až osm hodin," usmívá se Jaroš nad novinkou ve výbavě.

Pojistka tepelného komfortu z dílny plzeňských vývojářů představuje zhruba půl kilogramu navíc a není proto žádnou velkou přítěží. „Ale je to samozřejmě další prvek, který může selhat. Připravuju proto hlavu i tělo na to, abych neodboural běžné chování v nejvyšších horách, tzn. suché boty a ponožky, rozmasírované nohy atp. Ty dva roky trápení po Annapúrně mě hodně poučily," upozorňuje Jaroš.

Nocleh na Huascaránu

Topení v botách určených na osmitisícové vrcholy navíc poprvé otestuje až přímo v Kárakóramu. „Při aklimatizačním kempu v Peru, kam odlétáme s Petrem Maškem a Honzou Trávníčkem na začátku června, bych tyhle boty neužil. Tam beru jen ‚šestitisícovky'," poznamenal Jaroš.

Výprava do hor Jižní Ameriky bude pro Jaroše první velkou akcí od expedice na Annapúrnu a dobrodruh z Vysočiny přiznává, že se „nebeského čundru" nemůže dočkat. „Listoval jsem tuhle knížkou o Andách a svrbění mám opravdu veliké. Nejedeme tam páchat žádné hrdinské kousky, cílem je poctivá aklimatizace na několika šestitisícových vrcholech včetně dvou nocí přímo na vrcholu Huascaránu," přiblížil Jaroš.

Z Peru se má trojice horolezců vrátit ke konci června, start expedice na K2 mají naplánovaný na 2. července.

Reklama

Související témata: